Billig vs. bra – og lapskausen som er win/win

Det er ikke noe problem å lage billig mat, lærte jeg meg den gangen jeg var student. Bare man hadde en pakke makaroni, en ketsjupflaske, grillkrydder og kanskje litt ost, så kom man langt. En grandiosa koster lite sammenlignet med en ordentlig middag, og man blir forsåvidt ganske mett på en halv pose potetgull også.

Det er bare det at det ikke funker i lengda.

Problemet med et sånt kosthold er ikke bare at man snart går på en ernærings-smell med tanke på de vitaminene og mineralene man ikke får i seg med et dårlig planlagt kosthold, men det er dessverre også sånn at det er raske karbohydrater og dårlig fett som er billigst, når kroppen trenger proteiner og fett av den typen som er bra for deg.

Hvilket gir oss en til tider ganske uoverkommelig konflikt: Skal vi velge det billige? Eller skal vi velge det som er bra?

For mange av oss kan det i grunnen vise seg å være et umulig valg. Jeg vil mer enn gjerne servere familien min økologiske grønnsaker og viltkjøtt, jeg. Det er bare det at vi ikke har råd til et sånt kosthold, i alle fall ikke enda. Og enn så lenge er det dessverre sånn at posemat og frysepizza er den billigste måten å fø en familie på.

Jeg drømmer om en dag det blir omvendt. En dag da politikerne begriper sammenhengen mellom fattigdom, usunt kosthold, helse og fattigdom igjen. Inntil da får vi bare forsøke å være smarte både når det gjelder næring og økonomi.

Carrot, Farmers Market / 20090828.10D.52167.P1 / SML
Creative Commons License photo credit: See-ming Lee ??? SML

Mitt aller beste tips i kveld, er den gode gamle lapskausen. Det dyre gytekjøttet kan byttes ut med kjøttdeig om det virkelig skorter på (eller la være, grønnsakslapskaus er også godt!), og er man en god gartner kan mye av det til og med dyrkes hjemme – selv om det kanskje er litt seint å begynne å tenke på kjøkkenhage nå i september.

Du trenger 1 kg gulrøtter, 6-8 poteter, en purre og en liten kålrot. Kanskje et par buljongterninger og så litt Negro for å sette riktig farge på gryta, men det er i grunnen bare matsminke og ikke nødvendig i det hele tatt. Skjær opp grønnsakene, legg i gryta sammen med kjøttet, fyll på med vann til det nesten dekker, og kok under lokk til potetene begynner å gå i oppløsning.

That’s it. Sunt, godt og billig i tillegg.

Og det beste er at den er minst like god dagen etterpå. Rester kan også fryses ned, så har du til en middag senere også, eller en liten lunsj.

Har du noen tips til middag som er billig og bra på en gang? Del dem gjerne i kommentarfeltet! :)

Del på Facebook
Tweet dette

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “Billig vs. bra – og lapskausen som er win/win”

 1. Licota says:

  Frossen laksefilet fra first price, og en grønnsaksblanding fra eldorado! Woke sammen med litt soyasaus, serveres sammen med fullkornsris om du vil. Middag til 4 for tja – 60kr?

 2. Jeanette says:

  Mmm, perfekt!! Takk for tips! 😀

 3. Black Orchid says:

  Økologisk risengrynsgrøt.
  1 liter Økomelk og 4dl. Økonaturris og litt vann og salt, ca 30 – 40 kr, masse næringsrik og litt tung mat, som varer lenge.

 4. Licota says:

  Forøvrig er også de 2kgsposene med kyllingfilet fra first price til 72kr eller deromkring kjempe! Store, fine og hele fileter. Godt smaker de også.

Powered by WordPress | Designed by: Free MMORPG | Thanks to MMORPG List, VPS Hosting and Video Hosting