Bloggernes Vær Varsom Plakat, og markedsføringsloven

Det er temaer som har vært oppe før, men som nå igjen er høyaktuelle. Blogger og gründer Thomas Moen er i disse dager i gang med å utforme noen retningslinjer for bloggere, sammen med selveste Forbrukerombudet.

For å gjøre en lang historie kort (halvsyk unge i venstre armkrok gjør det ikke akkurat lett  å skrive så mye akkurat nå), så handler dette om to ting. For det første er det spørsmål om bloggere, på lik linje med pressen, bør ha en etisk plakat som sier noe om hvordan man bør oppføre seg på nettet. Som blogger er man jo på en måte en slags mini-redaktør, og har et visst ansvar overfor leserne. For det andre er det snakk om å forholde seg til markedsføringsloven når det gjelder produktomtaler og anbefalinger. I “den virkelige verden” er det sånn at det klart skal gå frem at reklame er nettopp reklame. At man mottar betaling og/eller produkter for å reklamere. Det er litt uklart enda om dette faktisk også gjelder bloggere, men om det gjør det vil det bety en del endringer i måten man presenterer stoffet på. Man kan ikke lenger bare si at “dette er yndlingsproduktet mitt – kjøp det!”. Man må klart stadfeste at det er betalt reklame, dersom man mottar noen form for belønning for å gjøre det.

IMG_6395
Creative Commons License photo credit: bionicteaching

Jeg følger med på dette i spenning. En del av meg synes det er en veldig positiv ting nettopp fordi man får disse retningslinjene å forholde seg til. Det er så mange som blogger uten å forstå det ansvaret de egentlig har, og da spesielt helt unge mennesker som kan komme til å forstyrre fremtiden sin ganske bra ved å fremstille seg selv og andre på en lite fordelaktig måte. Men samtidig må jeg jo også innrømme at en del av meg protesterer kraftig på å bli regulert på noen som helst måte. Jeg liker friheten min, og desto mer av den, desto bedre. Kanskje et “regelverk” vil begrense antall bloggere ganske mye også, fordi det brått blir så mye mer komplisert.

Hva tror du?

Del på Facebook
Tweet dette

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Free MMORPG | Thanks to MMORPG List, VPS Hosting and Video Hosting