Jeg har passet meg lenge

Pass deg for disse stoffene i hudpleie, skriver minmote.no i dag.

Stoffene det er snakk om denne gangen er

 • mineralolje
 • parfyme
 • parabener
 • resorcinol
 • sodium laureth sulfate
 • triklosan

Hver av disse fortjener nesten sitt eget blogginnlegg, for det finnes mye informasjon tilgjengelig. Akkurat denne gangen tror jeg dog at jeg skal la være å gå for mye i detalj, og heller fortelle deg om hvorfor jeg generelt velger det bort.

De av dere som har fulgt meg lengst, gjennom flere av mine blogger, vet at det bokstavelig kostet oss blod, svette og tårer, samt både medisiner og kroner i forbindelse med legebesøk, kiropraktorbesøk, spesialistbesøk, akupuntør- og homeopatbesøk, pluss en rekke andre instanser som etterhvert ble involvert i Prosjekt Baby.

Vi prøvde alt. Vi var bare to små uker unna prøverørforsøket da Vilde endelig ble unnfanget helt av seg selv, og det på selveste morsdagen.

Jeg kan fortsatt ikke si eksakt hva det var som klaffet, og får vel aldri vite det heller. Men de siste månedene før unnfangelsen var jeg rimelig klar på en ting: alle hormonforstyrrende stoffer skulle ut av mitt hus. Det var nok i haugevis med eggstokkstimulerende og hormonnedregulerende stoffer i vente. Jeg trengte ikke tyte kroppen min full av alt mulig annet rart i tillegg.

Og plutselig skjedde det, altså. En helt perfekt eggløsning, i motsetning til så mange av de andre. Ingen vakling, ingen forvirring. Alle tegn var der. Og Vilde var et faktum noen få minutter senere. Endelig.

Kanskje kroppen min endelig fikk ro til å styre sine egne hormoner? Kanske den fant balansen der i en stakket stund?

Etter dette har jeg uansett fått en enda større respekt for kroppen vår og de finjusterte mekanismene som styrer den. Og desto mer jeg har lest og satt meg inn i av hva vi egentlig påfører oss i løpet av en dag, desto mer oppgitt har jeg blitt. Det er jo så fullstendig unødvendig! Ubehagelig er det også, nå som jeg har vennet nesen min av med parfyme. Og jeg klarer bare ikke gå tilbakeigjen til de overparfymerte kjemikaliebombene som står i kolonialen. De kjennes… skitne ut. Jeg er ikke ren etter en dusj eller bad med dem.

Jeg har heldigvis funnet alternativer.

Akkurat i kveld sitter jeg og sikler over Økobutikkens augusttilbud. Jeg elsker nemlig lange, gode bad, og jeg har allerede prøvd en av kroppsskrubbene, smør på flesk, badesalt og leppepomade herfra (og den siste er dertil den beste jeg noengang har prøvd) i tillegg. Og jeg er klar for mer. Mye mer. 😀

Samtidig sitter jeg også å leker med tanken på å gjøre mye selv etterhvert, rett og slett fordi vi må være litt forsiktige fremover før vi vet hvordan det går med kontantstøtten. Derfor kan det være at jeg må forske litt på egenhånd og komme frem til min egen økonomiklasseversjon av luksusen. Jeg har jo allerede, med hell, laget mitt eget badesalt og med litt tilsatt olje kan dette antagelig bli en god skrubb også. Vaskenøttene jeg bruker til klesvasken kan lages avkok av og brukes til shampo. Ute i bedet mitt vokser det lavendel. Det kan man også gjøre mye fint med.

Det er mye jeg har lyst til å forske på. Og jeg gleder meg til å være min egen forsøkskanin! :)

Del på Facebook
Tweet dette

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “Jeg har passet meg lenge”

 1. Green-EcoMom says:

  Du vet jeg liker historien med hvordan Vilde ble unnfanget godt! Bare det at du kuttet ut hormonforstryrende stoffer noen måneder i forveien gjør at jeg har troen på at det “virker”..

  Og, det å lage produkter selv er absolutt ikke noe hokus pokus. Det er bare å komme igang. Og etterhvert kan du også få tak i ingredienser til mer avansert kosmetikklaging hos økobutikken. 😉
  I dag har jeg sendt bort ungene, og da blir det økologisk såpeproduksjon i heimen.

  Badesalt med tilsatt olje blir en super skrubb! Prøv deg gjerne fram med sukker også, da dette ikke irriterer sår…
  .-= Green-EcoMom´s last blog ..10 råd til hvordan vi kan tilbringe mer tid med barna =-.

 2. Jeanette says:

  Ja, det har i alle fall ikke skadet!! :)

  Gleder meg til å handle lage-selv-kosmetikk også. Jeg prøvde det engang for mange år siden, og lagde mine egne salver og kremer. Kjempegøy!! Og hvis jeg nå engang kanskje kan få dyrket litt urter jeg kan bruke selv også så blir det enda litt morsommere, kanskje. :)

 3. Tara says:

  Åhhh, lage selv høres gøy ut!

  Sånne ting som jeg år lyst til, men ikke gennomfører da. Men gøy.
  .-= Tara´s last blog ..Og derved var vi igang! =-.

 4. Linda says:

  Dette temaet har opptatt meg også lenge. Spesielt er jeg opptatt av hvilke produkter som er gode nok for å smøres på min babys hud. Hvilke merker syns du er bra nok? Green People ( fåes på Vita) hevder (selvfølgelig) selv at de er knallbra. I følge Grønn Hverdags tester er Babyline, Coop Änglamark gode alternativer, men ikke alle som er enige ser jeg.. Hva tenker du om saken?

  Funker sjampo fra vaskenøtter? Hvor lenge er et slikt oppkok holdbart?

 5. Jeanette says:

  Dette er vanskelig, syns jeg… Selv bruker jeg bare Urtekram Childrens-produkter fra min egen nettbutikk til Vilde, og delvis også til meg selv. De er godt etablerte og anerkjente på markedet, så jeg tror ikke man får så mange ubehagelige overraskelser derfra (du kan lese mer om dem på hjemmesiden deres).

  Jeg har også brukt en del Weleda på henne da hun var mindre, og var veldig godt fornøyd med det. Solkremen hennes, for eksempel, er derfra. :)

  Shampo fra vaskenøtter har jeg enda ikke prøvd – må bruke opp den flaska jeg har først (som forresten er fra Giovanni), så det blir spennende å se. Kanskje man må google litt og forske litt. 😉

Powered by WordPress | Designed by: Free MMORPG | Thanks to MMORPG List, VPS Hosting and Video Hosting