Så har de stengt fødeavdelingen på Kongsberg

For to år og tre måneder siden så ungen min dagens lys for første gang. Tidlig en tirsdags morgen ble jeg kjørt ned på kirurgisk avdeling, og min lille bolle på 5250 gram ble løftet ut av meg. De neste dagene ble fulle av fysisk smerte, men enda fullere av glede, og en enorm lykke over endelig å ha blitt mamma. De fem dagene vi lå der virket som en hel evighet, mens de samtidig gikk så fort.

Alt var trygt, godt og omsorgsfullt. Og jeg lovet meg selv før jeg dro at jeg skulle tilbake dit en dag.

Men sånn ser det ikke ut til at det blir. I dag fikk jeg beskjeden om at fødeavdelingen på Kongsberg er stengt.

Bilde fra føden

Lille bolla mi på Kongsberg

Bakgrunnen for dette er rutinesvikt, og nå i helgen mistet et ufødt barn livet. De har rett og slett ikke vært flinke nok til å sende kompliserte tilfeller videre til Drammen og ekspertisen, og det finnes ingen unnskyldning for slikt.

Spesielt skummelt synes jeg det er, siden jeg var blant dem som ikke gikk helt etter planen – og om de hadde latt meg få viljen min og føde vaginalt, så er det slett ikke sikkert jeg hadde sittet her med en liten nydelig toåring i dag. Og ganske nøyaktig et år senere var det min lillesøsters tur til å føde (ja, de lå til og med på akkurat det samme rommet!). Det ble keisersnitt på henne også, siden snuppa hennes lå og studerte stjernene og heller ikke ville ut på den måten vi andre hadde sett for oss.

– I løpet av de siste tre-fire årene har det vært fire hendelser som har medført dødsfall eller alvorlige skader på fostre. Denne saken føyer seg til en tilsynssak som nå er til behandling hos Statens helsetilsyn, sier fylkeslegen. KILDE

Det er trist. Ikke bra. Ikke i det hele tatt. Og hjertet mitt blør for dem som ikke fikk med seg friske eller levende babyer hjem igjen. Det må være helt for jævlig, grusomt langt utenfor fatteevne. Sånt skal bare ikke forekomme. Man må kunne forvente at fagfolk har ekspertise nok til å håndtere alle eventualiteter, og selvinnsikt nok til å vite hva man er kapabel til og ikke.

Denne nedleggelsen er enda en grunn for meg å avvente videre familieforøkning. For en del år siden mistet vi nemlig vår egen fødeavdeling. Vi kan nå føde på Rjukan, i Skien eller i Drammen, men alle disse sykehusene er en times kjøretur unna. Og så mange ganger som jeg var frem og tilbake i høygravid tilstand for å undersøke det ene med det andre mens tiden min nærmet seg, så kan jeg ikke si at det frister å bli gravid igjen nå som jeg må kjøre dobbelt så langt med min omfangsrike mage for å få et helsetilbud til meg og babyen min.

Dette er rett og slett ikke bra nok.

Jeg håper at det blir foretatt en seriøs opprydding, og at alle feil og mangler ved fødeavdelingen på Kongsberg blir rettet opp i. Og jeg håper at den åpnes igjen.

Men jeg er ikke veldig optimistisk.

Del på Facebook
Tweet dette

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “Så har de stengt fødeavdelingen på Kongsberg”

 1. leif a kaasa says:

  Jeg ser at du er mest bekymret for deg selv i denne saken
  At du bekymrer deg for kjøretiden du måtte få ved en eventuell ny fødsel. Tror at jenta som mistet barnet sitt i helgen ikke ville bekymret seg veldig om hvorvidt det tar en time eller to å komme seg til sykehuset , bare hun kunne kommet hjem med et barn i live. Er rutiner og kunnskap så dårlig at de ikke kan yte den hjelp som mødre bør forvente og stole på at de får på et norsk sykehus i dag, så mener jeg faktisk at noen bør stilles til ansvar for det de har gjort. Jeg vet at i andre yrker så får det konsekvenser viss du er udugelig i den jobben du er satt til å gjøre.
  Vet at viss jeg hadde kommet opp i en situasjon, for eksempel en bil ulykke og ikke hadde utførtr noe for å prøve å hjelpe så hadde jeg blitt straffet for det. er det ikke slik for de som er profesjonelle? De som har dette som en jobb.
  Vet mye om saken forrige helg, der et barn døde. Og vet at de på sykehuset heller ikke i ettertid har gjort noe for moren. De sier så pent at de synes det er veldig trist det som skjedde, men det er ikke bare hvordan de behandlet henne på sykehuset på Kongsberg om kvelden, men også hva de har gjort i ettertid. Eller mangel av å gjøre noe.
  Håper de sitter og føler seg veldig utilpass. Og mener virkelig at de involverte som var på jobb på fødeavdelingen på Kongsberg sykehus forrige lørdagskveld bør gå gjennom sine handlinger og i ettertid tenke over om de i hele tatt har noe å bidra med innen norsk helsevesen i fremtiden.

 2. Jeanette says:

  …og jeg tror du må lese innlegget en gang til. Jeg blir faktisk helt kvalm av tanken på at sånne ting skjer, og det er ikke noe jeg tar lett på i det hele tatt.

  Men samtidig er det også en stadig økende trend at mindre fødeavdelinger legges ned, og fødenes reisevei dermed blir stadig lengre. Det i seg selv utgjør også en risiko for både mor og barn, for det hender at ting skjer fort og hjelpen bør da være i rimelig avstand.

  Det er ikke lov å transportere drektige kyr og hester de to siste ukene før nedkomst, men gravide kvinner kan risikere lang reisevei uten tilsyn. Selvfølgelig bør dette tilsynet være så faglig sterkt og kompetent som absolutt og overhodet mulig, men jeg tror ikke løsningen er å legge ned alle fødeavdelinger som ikke ligger ved et stort sykehus, slik den generelle trenden ser ut til å være.

 3. leif a kaasa says:

  ser igjen at kjøretiden er viktig for deg. det er ingen som har sagt at det er bra at de lokale sykehusene legges ned. Men da må de ha den nødvendige kvalifikasjonen som kreves. Hjelper lite at det er nære til sykehuset viss de ikke kan i den hjelpen som trengs. Har de en fødeavdeling på sykehuset så mø de som jobber der ha den nødvendige kvalifikasjonen som trengs for å motta de fødende. Hjelper lite om de ikke kan hjelpe.
  Ville følt meg uvel i min egen jobb viss jeg viste at jeg ikke kan gjøre det som er forventet at jeg skal kunne utføre i min jobb.
  Og ledelsen ved et sykehus burde ihvertfall ta det seriøst hvilke tilbud de kan utføre. Ser jo i rapporter at de ansatte føler at de ikke har rett opplæring i utstyr. Da mener jeg at noe er galt. Og ingen kan være fornøyd med å ha et slikt tilbud

 4. Jeanette says:

  Ja, kjøretiden ER viktig. For meg, og for veldig mange andre.

  Jeg er helt enig med deg i det du sier. Men er det ikke da bedre å øke kvaliteten på det tilbudet som allerede er der, fremfor å legge det helt ned? Kurse de som er der, øke kompetansen, sparke ut folk som ikke kan jobben sin,ansette nye i deres sted, og sørge for at de har best mulig utstyr?

 5. Inger says:

  Riktig – men dette skjer ikke over natten. Det tar tid å få på plass alt dette. Det mangler nemlig mye på at det er trygt å føde på Kongsberg viss det oppstår komplikasjoner. Er fødselen helt normal, er det ikke noe problem å føde på Kongsberg, men det er i de tilfellene det oppstår komplikasjoner at det slettes ikke er trygt. De mangler mye både på rutiner, kunnskap om utstyr og faglig kunnskap. De kan ikke gamble med liv, og det er tragisk at det har skjedd det som har skjedd fordi alt dette mangler.
  Ingen er garantert at det kan oppstå komplikasjoner – det er sikkert vanskelig å sette seg inn i når man ikke har opplevd dette.
  Dessuten er ikke føden nedlagt, bare stengt inntil alt er gått igjennom og de er sikre på at alt vil fungere også i krisesituasjoner.

 6. Jeanette says:

  Slik det ser ut herfra, med en time i hver retning, så vil jeg heller foretrekke et redusert tilbud enn ingen tilbud i det hele tatt om jeg skulle bli gravid igjen. En styrtfødsel, for eksempel, er ikke noen hyggelig tanke om man i tillegg vet at hjelpen er milevis unna. Og samtidig har jeg jo nå også en datter som jeg helst ikke vil være så langt borte fra, om jeg skal ha et barn til noen gang.

  Men jeg skjønner at noe må gjøres her, det er ikke det. Jeg forstår at dette handler om liv og død, og at ting MÅ på plass så fort som overhodet mulig.

  Dette er samtidig ikke første gang det er snakk om nedleggelse av fødeavdelingen på Kongsberg, og jeg mistenker vel samtidig at de av økonomiske grunner nå vil legge den ned permanent når de nå først har muligheten.

 7. Trine Lise says:

  award til deg i bloggen min :)

  PS: Utrolig flott skrevet innlegg Jeanette. Jeg har selv 1 time og 15 min den ene veien og ca 1 time vei den andre veien :) Så jeg har funnet ut at å dra tidlig er tingen her 😉
  .-= Trine Lise´s last blog ..Blog-award =-.

 8. Jeanette says:

  Jah, om det “bare” var fødselen det stod på, så, og man visste at man faktisk HADDE tid. Men jeg ble sendt over til Kongsberg 1-2 ganger i uka de siste 4-5 ukene, og jeg måtte kjøre over alene fordi Espen var på jobb.

  Nå ville jeg måtte kjøre en time hver vei med Vilde i baksetet – og høygravid og sliten så er virkelig ikke det noen ønskedrøm, altså. Jeg husker jeg stod på parkeringsplassen en av de siste gangene og lurte på om jeg i det hele tatt orka å dra magen min over der. Etter at jeg endelig hadde kommet meg ut av bilen, vel og merke, med bekkenløsning og en unge i magen som de estimerte til å veie 6400 gram dagen før hun kom.

  Hadde jeg enda kunnet, så ville jeg gjerne gått for hjemmefødsel med jordmor som kom hit isteden, men fordi det ble keisersnitt forrige gang, så er jo ikke den muligheten der heller.

Powered by WordPress | Designed by: Free MMORPG | Thanks to MMORPG List, VPS Hosting and Video Hosting