Solvett
Endelig ser det ut til at sommeren er her! Sola skinner, gresset antar nye høyder – og skuldrene begynner så smått å bli litt røde. Det er på tide å finne frem solkremer, solbriller… og ikke minst solvettet!
For det er som kjent viktig å beskytte barna (og seg selv) mot sola. Den har vært dypt savnet og gjør godt, men som vi alle vet så har den også sine mindre trivelige sider. For små barn er det ekstra viktig å beskytte seg. Undersøkelser viser at risikoen for å utvikle hudkreft senere i livet henger sammen med antall ganger man ble solbrent som liten, og man antar at størstedelen av den tiden man blir mest utsatt for UV-stråler er nettopp i barndommens lykkelige sommere.
En annen, minst like skremmende ting, er at vi her oppe i Norge ligger på tredjeplass over antall tilfeller hudkreft i året på verdensbasis. Faktisk er vi bare slått av New Zealand og Australia – og det sier jo litt. Dessuten kan Dagbladet melde at UV-strålingen nå er 20% høyere enn normalt i Bergen og Oslo.
Så hva gjør man?
Det første man bør gjøre, er å sette seg inn i og følge Kreftforeningens solvettregler.
- Ta pauser fra solen – spesielt mellom klokken 12 og 15.
- Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.
- Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud.
- Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft.
I de fleste barnehager er det sånn at man går inn midt på dagen når sola står høyest på himmelen. Dette har de gode grunner til å gjøre, siden det logisk nok er da solen er på sitt sterkeste og også mest farlige. Sørg i alle fall for at barna oppholder seg i skyggen i denne perioden, og at de ellers er beskyttet mot solen etter alle kunstens regler. De barna som nå opplever sin første sommer skal helst ikke oppholde seg i sterkt sollys i det hele tatt, siden huden deres ennå ikke har opparbeidet seg et godt nok naturlig forsvar mot strålene. Faktisk er ikke dette ferdig utviklet før man er omtrent 16 år gammel, så det er god grunn til å være forsiktig.
Det er også mulig å kle sola ute. Bare vær klar over at solstråler er i stand til å trenge gjennom tøy, så huden er ikke totalt beskyttet selv om ungen er påkledd. Dette gjelder såkalt soltøy også, som har innebygget beskyttelse. De beskytter helt sikkert bedre enn vanlige klær, men en fullstendig beskyttelse er det nok ikke likevel. Det er også verdt å merke seg at farget tøy beskytter bedre enn lyst. I tillegg har det kommet enda en ting på markedet. Peekaru Ozone Cover er laget av et stoff som slipper lufta inn men som holder 70-80% av solstrålene ute, og som du kan bruke om du bærer babyen din eller har henne i vogn eller bilsete. Du kan finne dette hos vår affiliatepartner Along for the Ride.
En annen ting du kan gjøre, som kanskje vel så viktig, er å passe på at du er et godt solvettforbilde for ungene dine. Det er ikke så mye som tyder på at du vil lære ungene å smøre seg godt og bruke solbriller og solhatt dersom du selv ikke gjør det, så det er ikke så dumt å «passe sine egne saker» også akkurat nå. Snakk også med ungene om hvorfor og når det er viktig å beskytte seg, og om hva sola kan gjøre av både gode og dumme ting. Dere kan for eksempel sjekke UV-varselet hver dag før dere går ut for å leke, for å se hvor høyt nivået er og hvordan dere bør beskytte dere. På disse sidene kan du også lese deg til en god del kunnskap om UV-stråling, slik at du kan lære det videre til ungene dine.
Kreftforeningen har også ting du kan vurdere om du skal bestille til «solopplæringen», blant annet en værplakat med pil som vil bevisstgjøre ungene på været. De anbefaler også at man setter opp en plakat sammen med ungene og blir enige om hvordan man skal håndtere sola, hvilke «regler» som gjelder – og ikke minst hvorfor. Mange ganger går vi nemlig ut fra at ungene har forstått ting helt av seg selv, mens de egentlig ikke har noen forutsetning for å forstå sammenhengen i det som blir gjort. Og da har de heller ikke lært noe annet enn at voksne noen ganger gjør rare ting!
Tross alt er dette det viktigste vi gjør, ikke sant? Vi må passe på at ungene er trygge her og nå, men vi må også lære dem å ta vare på seg selv etter beste evne.
Selv når solen skinner.
Ha en god og trygg sommer!