Babysvømming – en nydelig sport

Perlende latter og hvinende lykkehyl. Babyer som plasker og spruter av hjertens lyst, fargerike badeender, svømmeringer og flytefisker. Et salig kaos, men åh, for et vakkert syn. For selv om også badebabyer kan ha dårlige dager innimellom og det ikke alltid er like idyllisk, så er det for det meste en fornøyelse å gå på babysvømming, både for liten og for stor. Og ikke bare det, men det er nyttig også!

Hvorfor skal man dra på babysvømming?

Babysvømming gjort i en trygg atmosfære, på den riktige måten, er nemlig svært utviklende for barnet. For det første vil det varme vannet vekke gode, fine minner om fostervann og livet før fødselen, noe som kan sette babyen i en tilstand av fullstendig avslapning. I tillegg til dette viser forskning at baby- og småbarnssvømming kan styrke hele barnet – alt fra intelligens til konsentrasjon og persepsjon. Det er til og med påvist effekt på det sosiale, emosjonelle og fysiske planet.

En av grunnene til dette er at det sterke båndet mellom foreldre og barn får litt ekstra god grobunn når de er i vannet sammen. For det første har vi jo den urgamle fordelen av direkte kroppskontakt med barnet, og når vi i tillegg legger på den avslappende virkningen med varmt badevann og det faktum at foreldre og barn nå er i ansiktshøyde med hverandre og oppnår en blikkontakt de kanskje sjelden får ellers, så er det kanskje ikke så rart?

Vannet har en stimulerende effekt også på barn med spesielle behov. Tross alt vil vannet og bevegelsene i det stimulere alle hudens sanseceller på en måte ingenting annet kan, samtidig som vektløsheten gjør at barnet kan bevege seg på måter landjorda ikke tillater. Barna kan derfor få bruke og bygge opp muskler på en ergonomisk riktig måte, til tross for eventuelle bevegelseshemninger og skader. Dette vil også gjøre det lettere å trene seg opp dersom barnet skulle ha behov for dette, og selv friske barn vil ha utbytte av denne treningen. De skal jo også vokse og utvikle seg, noe som stiller store krav til kropp og muskler.

Det er også kjempeviktig at barna blir fortrolig med vannet. Som en fortvilet svømmeinstruktør sa på TV i sommer da enda et svømmebasseng ble lagt ned: Svømming er faktisk den eneste sporten du kan dø av å ikke kunne! Et barn som er vant til å bevege seg i vannet, vet hva det vil si å gå under. Samtidig har han vært under vann så mange ganger at han ikke får panikk om det skulle skje, noe som kan være akkurat det som utgjør hele forskjellen. Dessuten er de fleste svømmeinstruktører oppmerksomme på at de skal lære barna overlevelsesteknikker, og allerede fra barnet er bittelite vil man kunne trene på å gripe tak i bassengkanten og senere også komme seg på land på egenhånd. Andre ting man trener på, er å svømme med redningsvest og på å holde seg fast i en t-skjortekledd kropp.

Babysvømming på barnets premisser

Det er grunnleggende viktig at svømmingen foregår på barnets premisser. Kun da vil man oppnå den optimale læringseffekten vannet har å by på, og dersom man presser barnets grenser for langt vil man rett og slett motarbeide hele hensikten. Derfor lønner det seg kanskje også å senke forventningene litt før man begynner – man har jo kanskje sett alle de lykkelige babyene svømme rundt under vann helt på egenhånd på TV, og tror at dette er hva det handler om. Det er det ikke. Kanskje det vil gå både en og to og kanskje fler ganger før babyen din i det hele tatt får vann i håret, nettopp fordi dette først og fremst handler om å bli og være trygg i vann. Instruktørene er opplærte i å se hva som egner seg for hvert enkelt barn, men det er du som mamma som har det siste ordet. Husk også at din egen usikkerhet fort vil smitte over på barnet ditt, som jo ofte vil se på din reaksjon før hun bestemmer seg for hva hun selv skal mene om saken. En gylden regel er likevel å aldri gjøre noe du ikke er komfortabel med, selv om du kanskje også må jobbe litt med deg selv.

Mye av babysvømmingtimen (eller halvtimen, som det faktisk er) handler også om dette. I starten er det sakte tilvenning som gjelder, ved hjelp av lek, sang og kos. Det skal ikke stresses – her skal det sakte lekes frem en kjærlighet til vannet og en trygghet man kan bygge på senere.

Hvordan foregår en babysvømmetime?

Dette vil vel variere fra svømmeklubb til svømmeklubb eller fra instruktør til instruktør, men jeg kan i allefall fortelle om hvordan det foregår der vi selv går. Vi begynte da vår datter var bare 9 uker (en uke eldre enn minstekravet), og har svømt en gang i uken frem til nå når hun straks er 15 måneder gammel. Hun trives så godt at det ser ikke ut til at vi får slutte med det første heller!

Garderoben har for oss vært den største utfordringen, med liten gulvplass og mange babyer. Derfor kan det lønne seg å la far være den som tar barnet med inn i sin garderobe, fordi det gjerne er litt færre barn om plassen der inne. Ellers er badeslynge absolutt å anbefale – da får du armene frie til å ta med deg det du trenger av håndklær og såper inn og ut av dusjen, samtidig som babyen din er trygg inntil deg. Da slipper du også å bekymre deg for om det er matter eller badestoler ledige – du trenger dem jo ikke uansett! Vel inne i svømmehallen kan det være en fordel om du har tatt med et badehåndkle til din lille håpefulle, da disse nemlig mister kroppsvarme ganske fort når de er så nakne og små.

Ute i vannet er det opprop før man samler seg i en ring for å synge. Dette gir en fin og gjenkjennelig ramme rundt timen for de små, og er et godt signal om hva som skal skje. På vår babysvømming synger vi Hjulene på bussen, med tilhørende vannbevegelser som sakte introduserer vannet for ungene. Opp og ned, ut og inn – og når de er vindusviskere, får de halve ansiktet ned i vannet, hvis de tør. Babyene i sangen blåser selvsagt bobler i vannet også. Kjempegøy!

På det minste babykurset koste vi oss med vannkanner og å dryppe vann på de forskjellige kroppsdelene for å gjøre babyen helt fortrolig med denne nye følelsen. Dykkene kom først litt senere, men vi opplevde det som helt trygt og naturlig. Babyer har jo fortsatt lukkemekanismen, som gjør at de ikke vil puste inn under vann, og dessuten holder man dem godt – det er ikke slik man ser på film, med spedbarn i fri flyt. Du har full kontroll og kontakt hele tiden.

Etterhvert som barnet vokser og blir mer veltilpass i vannet, vil også aktivitetene følge på. Man lærer flere sangleker, flere måter å dykke på, man øver på forskjellige ting som å klatre opp på land og å gripe tak i mammas eller pappas t-skjorte, og man har det rett og slett gøy på barnas premisser. Nå på det siste kurset vi har tatt har vi også innført badesklie, til stor begeistring for ettåringen.

Andre ting du kanskje bør tenke på

Det har i det siste kommet frem at barn som er spesielt utsatt for luftveisplager kanskje ikke har helt godt av klorlufta. NRK Puls melder følgende:

De aller fleste barn som deltar i babysvømming har ikke økt forekomst av luftveisinfeksjoner, ørebetennelser eller tetthet i brystet.

Men risikoen for å oppleve astmatiske symptomer, som tetthet eller piping i brystet, er noe større hos barn i aldersgruppen 6-18 måneder med mødre med allergi eller astma.

Du bør med andre ord være litt ekstra påpasselig dersom du selv har tendenser til luftveisplager. Dessuten kan det være greit å holde øregangene tørre dersom ungen din er et ørebarn, for å forebygge infeksjoner og ørebetennelser.

Badebleier er også noe du bør ta stilling til før eller senere. Hos oss er det sånn at vi fikk utdelt en badebukse som passer til alle størrelser da vi begynte, men denne er kanskje ikke den vakreste vi har sett. Engangs badebleier er lite praktiske i og med at du stadig vil gå tom, og for oss ble de veldig tunge og klumpete veldig fort. Vi kan derfor anbefale på det sterkeste at du kjøper deg en badebleie du kan bruke flere ganger, og vi har hatt stort hell med ImseVimse badebleie kjøpt på Bleieboden.no. Denne har knapper i siden, slik at den er enkel og ta av og på, og den suger ikke til seg vann. Likevel sitter den så godt på at den vil holde på eventuelle uhell som måtte skje i vannet.

Samtidig som vi bestilte denne, bestilte vi også badesko. Disse har vist seg å være uvurderlige for oss nå som datteren vår har blitt såpass stor, siden hun mer enn gjerne insisterer på å gå selv på den glatte bassengkanten – nå behøver vi ikke være så redde for at hun skal skli, siden skoene gir henne et godt fotfeste. Dessuten beskytter de små føtter mot fotvortevirus og andre uhumskheter som måtte finnes på slike offentlige gulv hvor det stadig tusler barbeinte mennesker. Det kan også være greit å smøre babyen inn med en god fuktighetskrem etterpå, siden noen opplever at huden kan bli litt tørr.

Husk også at dette ikke skal være prestasjonspreget og stressende for noen av dere. Ta dere god tid, planlegg litt i forhold til mat og drikke (babyer blir gjerne tørste av aktiviteten, og det er også en stor fordel om dere går i vannet mette og gode), og så vil alt ligge til rette for en fin opplevelse dere vil huske lenge!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *