Bokomtale: Sove uten gråt (The No-Cry Sleep Solution) av Elizabeth Pantley
Inneholder annonselinker.
Noen bøker burde stå på alle foreldres pensumliste. Dette er en av dem. Pantley er nemlig, i motsetning til mange andre forståsegpåere der ute, selv mor til fire hvorav to hadde søvnproblemer. Hun har levd det hun skriver om, hun vet hva det er å gå søvnløs natt etter natt med små barn, og hun vet også nøyaktig hvor utmattende det er. Denne boken er resultatet av hennes egen, desperate søken etter en god natts søvn, og fordi hun har vært der selv, klarer hun også å formidle budskapet på en enkel, lettlest og varm måte. Det ER nemlig mulig å oppnå god søvn uten å ty til tårer.
En prosess
Det finnes mye stoff om barn og søvn der ute, skriver Pantley om sin egen søking etter svar. Problemet er bare at selve løsningene ikke er der, og alt man til slutt sitter igjen med, er valget mellom å la babyen skrike seg i søvn eller å leve med det til det går over av seg selv. Denne boken tar sikte på å endre på akkurat dette, og klarer det med glans. Her får du nemlig alt på en gang – både enkel og lettforståelig søvnteori sånn at du bedre kan forstå hva problemet er (og dermed også hvordan du kan hjelpe akkurat din unge), og en hel meny full av gode metoder du kan prøve. Boken er i tillegg svært lettlest, selv om den er på engelsk.
Likevel er det ikke noe kjapt over-natten-fiks, noe Pantley også presiserer. Dette er en prosess som både bør og må gå over litt tid. Det er nemlig et lite, levende menneske det er snakk om, og ikke en liten datamaskin du bare kan omprogrammere ved noen tastetrykk. Det tar tid å bygge opp gode søvnassosiasjoner og -vaner. Dette er også svakheten med systemet. Hvis du ikke er inneforstått med akkurat dette, vil du kanskje bli så skuffet at du gir opp altfor fort, før du ser effekten av innsatsen du har gjort. Kanskje du ser den etter 10 dager. Kanskje du må vente i to måneder. Det er helt umulig å forutse, fordi alle barn og alle familier er forskjellige. Men du vil aldri få vite det hvis du gir deg før du er halvveis.
Alle inkludert
Skjønnheten, dog, ligger i den støttende og oppmuntrende måten boken er skrevet på. Den gir deg håp fra første sekund, noe enhver søvndesperat mor vil forstå er et viktig poeng. En annen ting er at dersom man bruker tid på en prosess som denne, fremfor å ty til tårer hver eneste kveld, vil man samtidig knytte ekstra sterke bånd til barnet sitt.
Boken inneholder en del for både de helt små og nyfødte babyene, med en god innføring i hvordan du kan unngå de verste fellene helt fra starten av slik at du kanskje styrer unna hele problematikken, og en del for barn helt opp til to år. Pantley tar hensyn til at det finnes foreldre av forskjellige oppfatninger, og hun kommer med råd til både de som velger å ha barnet på eget rom, til de som samsover, og til de som ønsker å flytte barnet fra dobbeltsenga og over i egen seng. Dessuten gir hun råd til de som ammer, de som gir flaske, de som vil fortsette med nattamming og de som helst vil avvenne. Alle er inkludert, ingen er utelatt- og det finnes ikke spor av den sedvanlige fordømmingen som man ofte finner i slike settinger, noe som bidrar til den generelle feel-good-effekten av boka som helhet.
Din egen søvnplan
Dette er ikke noen oppskrift man får servert og bare skal følge ned til minste detalj. Det krever nemlig litt arbeid fra din side, ved at du selv fører en søvnlogg over nettopp ditt barns søvnmønster. Denne sammenligner du så med hva som er normalt for et barn i akkurat denne alderen (skjema i boken), og så setter du selv sammen en søvnplan basert på dette og på de av Pantleys metoder du måtte velge. Denne planen følger du i 10 dager, før du fører en ny logg og sammenligner med den første. Dersom du trenger å forandre noe, så gjør du det – og går 10 nye dager, før du igjen loggfører og sammenligner. Og slik fortsetter du til du er i mål. Også her får du støtte og forslag underveis, slik at du ikke mister motet dersom du ikke ser de endringene du hadde håpet på med en gang. Og dersom du virkelig, virkelig ikke orker mer, har Pantley tenkt på dette også. Hun har nemlig lagt ved en veldig formildet versjon av «skrikekuren», og hun dømmer deg ikke nord og ned hvis du har kommet dithen at du tyr til den – faktisk er det bedre at du bruker denne milde varianten, fremfor å til slutt gå fra konseptene av frustrasjon, depresjon og til sist også aggresjon.
Sov søtt!
Så. Du har kommet til veis ende, og babyen din sover søtt. Men det stopper ikke der. Pantley er nemlig også klar over at måneder og kanskje år med forstyrret søvn har satt sitt preg på også din søvnrytme. Derfor har hun skrevet et helt kapittel bare for deg, med gode råd og tips til hvordan også du kan sove natten gjennom, nå som babyen din endelig gjør det.
Sove uten gråt anbefales herved på det varmeste fra Hjemmemamma.com.