Bruk brukt!

Endelig ser det ut til at kjøpetrenden som har rådet det vestlige markedet en lang stund er i ferd med å snu. Nå handler det ikke om å utstyre poden med alle de dyreste, nyeste og hotteste merkeklærne – nå er det brukt som gjelder! Det er ikke godt å si om det er finanskrise eller miljødebatten som har æren, men uansett vokser det stadig frem små, nye enkeltmannsbedrifter som spesialiserer seg på re-design, eller omsøm som det heter på godt norsk, og kreativiteten blomstrer over det ganske land. Faktisk tror jeg min egen datter vandret rundt i sommer med et gammel dynetrekk på hodet!


Det er store og udiskutable fordeler ved å bruke vintage-klær (som det så fint heter). For det første er det gjerne billigere enn å kjøpe nytt, og man kan spare ganske mange penger på å handle i en bruktbutikk fremfor i en butikk. Det er jo ikke så mange som skal tjene penger på akkurat dette stoffet lenger, og dermed blir prisene deretter. Ingen produsenter eller leverandører trenger å tenke på utgifter, frakt og markedsføring, og bare svært få arbeidstakere trengs til å ferdigstille et nytt produkt av materialene eller å henge det opp i en bruktbutikk. Og den som har alt å vinne på dette, er forbrukeren.

all kinds of great vintage (fabulousfashionfinds.net)
Creative Commons License photo credit: kthread

Brukt er miljøvennlig. Fabrikkene behøver ikke slippe ut så mye som et puff med røyk, fordi du heller kjøper noe de har lagd fra før. Lastebilene forurenser ikke, fordi de allerede har kjørt varen ut til deg. Alt er allerede gjort før. En gang. Du behøver ikke doble det.

Brukte klær er rene. Ja, jeg vet du tenker at de er møkkete fordi noen har brukt dem før deg, men tenk igjen: Har du noengang lurt på hvorfor møllen ikke spiser klær lenger, og hvorfor det bare er gamle damer som bruker møllkuler i dag? Det er faktisk ikke møllen som har mutert og valgt seg en annen meny – det er fabrikkene som tilsetter tekstilene mange underlige midler for det ene og for det andre. Ting som ikke nødvendigvis er like bra for kroppen, og spesielt ikke for ungene våre som jo i tillegg er litt mer sårbare for påvirkninger enn voksne. Den gode nyheten er at disse stoffene ofte forsvinner etterhvert som klærne blir brukt, og brukte klær er således renere enn de var da de kom ut av fabrikken.

Brukte ting lærer ungene dine om noe viktig. De lærer at ting ikke behøver å kastes når man ikke har lyst på dem lenger, og de lærer å utnytte ressursene der de finnes. Dette er noe som vil bli stadig viktigere i den verden de skal vokse opp og overta, og desto mer de lærer om det desto bedre.

Gamle ting hadde gjerne en helt annen kvalitet også – brukt er på mange måter bygd for å vare. Jeg mistenker at dagens handelstand spekulerer kvaliteten sånn at vi til stadighet må kjøpe enda litt og enda litt og enda litt, og at det er derfor ting går raskere og raskere i stykker. Med brukt slipper du gjerne det.

Brukt i seg selv kan være kreativt. Se bare på Shamu, på alle de vakre tingene hun klarer å skape av stoff fra det ene og det andre. Eller hva med Luddeklær? Jeg, for min del, blir overveldet av inspirasjon og bittelitt misunnelse når jeg besøker butikker som dette.

Brukt er unikt. Plagget blir ikke masseprodusert lenger, det er ofte snakk om noe som ingen andre har. Dermed kan du (og ungene dine) skape en helt unik og egen stil, fullstendig uavhengig av hva de store kjedene forsøker å fortelle deg at du skal se ut som.

Rekk opp hånda den som ble nysgjerrig på hva som ligger på Bestas loft akkurat nå..?

Første gang publisert 3. september 2009

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *