Derfor bør du strikke selv
I gamle dager måtte man utnytte de ressursene man hadde. Dette betydde blant annet at dersom klærne ble for små eller ødelagte, så måtte de enten repareres eller rett og slett omformes til helt nye plagg. En genser, for eksempel, kunne derfor gjøre nytte for seg på både store og små, og garnet ble brukt om igjen og om igjen. Nå, derimot, i vårt forbrukersamfunn, er vi mer vant til å kaste klær før de egentlig er oppbrukte, og vi betaler heller mye mer enn plagget egentlig er verdt fremfor å lage det selv. Men kanskje det er på tide å gi strikkingen en aldri så liten renessanse?
Viderefør tradisjonen
For i tillegg til å være en fin og avslappende hobby, har strikkingen også andre fordeler. For det første er det noe du lett kan holde på med mens du gjør andre ting, som for eksempel å se på film sammen med din kjære eller drikke te hos svigermor. Samtidig er det jo som kjent sånn at du lærer bort noe til barna dine om du vil eller ei, siden de alltid er der og observerer deg. Hvis du strikker, viser du dem en fin og gammel tradisjon som er vel verdt å føre videre til neste generasjon – det ville nemlig være forferdelig synd om den ble glemt, eller bare forbeholdt maskiner.
Sett pris på naturen
En annen fordel med strikking er at du lærer barna dine noe om hvor klær egentlig kommer fra. Noen må faktisk lage dem, og alle klær var tråd en gang. Tar du denne langt nok, kan du faktisk «følge tråden» helt tilbake til sauen på bondegården (det ville forresten være en fin ting med gårdsbesøk innimellom, hvis du har muligheten!). Dette vil gi barna dine en ny erfaring som kan hjelpe dem både med å forstå sammenhenger og også å ta vare på de klærne de har. Det er nemlig ikke like lett å ta ullgenseren for gitt dersom de vet at først satt ulla på en sau, så ble den spunnet og til slutt strikket mamma en genser av det som hun ga til meg. Dette kan faktisk være en av de tingene du gjør for å lære dem å sette pris på naturen og miljøet rundt seg også – det ville nemlig vært forferdelig kjedelig om vi glemte å ta vare på sauen slik at den ikke kunne gi oss ull, ikke sant?
Unngå tilsatte kjemikalier
En annen ting vi bør begynne å ta innover oss i våre dager, er forurensningsproblematikken. Det koster nemlig betraktelig mer ressurser å fabrikkprodusere et ferdig plagg fremfor å spinne et garn du bare trenger strikkepinner for å ferdigstille selv. I tillegg er det ikke uvanlig nå til dags å tilsette kjemikalier i plaggene våre. Før i tiden brukte man jo som kjent møllkuler – det gjør man jo ikke lenger, og det er neppe fordi møllen har endret smak! Det er heller ikke mange dagene siden det ble funnet sæddrepende gift i undertøy, som et skikkelig skrekkeksempel. Eller hva med t-skjorter som kan gjøre deg steril? Det er ikke sikkert at du vil finne helt rent garn heller, men du øker i alle fall sjansen betraktelig.
Spar penger
Den viktigste fordelen med strikking for deg som er hjemmemamma, er kanskje likevel at det er mulig å spare ganske mange penger på egenprodusert fremfor fabrikkprodusert. Det er nemlig slett ikke uvanlig at et par ullsokker koster over 100 kroner i butikken. Hvis du strikker selv, er det ikke noe problem å få prisen ned til 25 kroner – og du har dermed spart hele 75% av kjøpesummen. La oss si at både du og din kjære skal ha to ullsokkepar hver og du velger å strikke dem selv. Da kan du enten betale 400 kroner for ferdigsokker, eller du kan klare deg med garn for 100 kroner isteden.
Finn tilbudene
Det er jo også sånn at barn trenger varme klær om vinteren, og på denne tiden av året går salg av ullklær til topps. Som du sikkert allerede vet, er ikke ullundertøy så veldig billig heller, så du kan også spare ganske mange hundrelapper her. Kanskje du tilogmed finner et billig parti med garn hvis du bare leter litt? Du Store Alpakka kan for eksempel gi deg det nydeligste alpakkagarn til redusert pris, bare fordi de har tatt fargen ut av sortimentet sitt. En liten trøye i silke/ull vil antagelig koste deg nærmere et par hundrelapper i butikk, men med garn fra denne restekassen kan du kanskje få den ned i 50 kroner, hvis ikke mindre. QXL kan også trylle frem mange gode tilbud innimellom – og kanskje du tilogmed kan tjene noen kroner hvis du strikker for andre?
Viktig lærdom
Når de klærne du har strikket er utvokste, kan du gjøre som gamle tiders kvinner gjorde og rekke dem opp igjen. Tenk deg ditt forbausede barns ansiktssuttrykk når den gamle genseren først blir en tråd igjen og så kanskje forvandles til et nytt skjerf og en lue isteden! Da vil du ha gitt barnet ditt en viktig lærdom, som kanskje fører til at hun selv vil bli kjempeflink til å utnytte ressursene i sitt eget liv. Og det er slett ingen dum evne å ha – spesielt ikke i vårt forbrukersamfunn, hvor altfor mye dreier seg om bruk og kast.
2 kommentarer
janne
jeg er helt enig med deg, folk i dag tar ting litt fort forgitt. jeg synes personlig at det er kjekkere å få en gave som er selv laget, og er mer ett personlig preg på….
derfor er alle julegavene mine å år, enten strikket, tovet, smykker og armbånd, kort osv….
og jeg tror det blir mange fornøyde på jul aften
Nienna
Ja, ikke sant det er mye koseligere å få noe det ligger skikkelig omtanke bak? Noe som noen faktisk har tenkt på og brukt tid på? Mye heller det enn noe som bare er kjøpt i full fart bare for å ha noe å gi! 🙂
Så flink du er!