Enkle tiltak for en mer miljøvennlig husholdning

Vi ønsker alle å gjøre vårt for å beskytte miljøet, men uten en stor lønnsslipp så kan det virke vanskelig, om ikke umulig. Men å gjøre din del behøver ikke å være komplisert. Små skritt utgjør til sammen en stor forskjell, og du behøver bare å vite hvilke du skal ta.

Bruk mindre vann

Det å spare vann handler om små ting, og her er er noen som vil hjelpe deg å spare mye.

  • Skru av vannet mens du pusser tennene
  • Dusj et minutt eller to kortere enn før
  • Bare dra ned toalettet når du behøver det
  • Bare kjør vaske- og oppvaskmaskinen når de er fulle
  • Kjøp fra selvbevarende produsenter. Dette er bønder og andre produsenter som bruker mindre forurensede og mer vannbesparende teknikker. Du kan gjøre research på internett, eller du kan spørre på ditt lokale organiske marked for å finne disse produsentene.

Bruk mindre energi

Om du ikke har penger til å kjøpe en hybridbil eller få huset over på solenergi, så kan du utgjøre en stor forskjell med små forandringer.

  • Kjøp energieffektive innretninger. De er kanskje dyrere, men du sparer det inn igjen på lavere strømregninger.
  • Dra ut ladere av kontakten når du ikke bruker dem. Mobilladere og andre ladere bruker strøm selv når ingenting er plugget inn på dem.
  • Sett innretninger med fjernkontroll, som TV, videospillere og stereoanlegg, på samme skjøteledning, og skru den av når du ikke bruker dem. Disse innretningene bruker mye strøm selv når de er skrudd av.
  • Gå eller bruk sykkelen for korte turer.
  • Kjøp lokalt. Det koster energi å transportere mat og andre produkter rundt i verden. Om du kjøper lokalt, støtter du ikke bare lokaløkonomien, men du bidrar også til å bruke også mindre energi.

Det er en kjempegod idé å involvere ungene når det gjelder å spare energi og vann. Du kan tilogmed gjøre det til en lek. Få dem til å finne ut hvor mye vann og elektrisitet alle bruker. Dere kan ha en konkurranse i hvem som bruker minst vann, og om du gir dem i oppgave å passe på deg, så kan du ofte stole på at de hjelper deg med akkurat det.

Gjenbruk

Mange av oss kjenner prinsippene med å redusere, gjenbruke og resirkulere, men når vi jobber med å konservere glemmer vi ofte å gjenbruke. Mens man gjerne finner tips om hvordan du kan gjenbruke vanlige produkter fra andre folk, er det kreativitet du trenger. Med litt ettertanke er det mange ting rundt omkring i hjemmet ditt som kan gjenbrukes – både yoghurtbeger og pappen inni toalettpapiret kan brukes som små potter om du skal så frø til grønnsakshagen. Og gamle matbeholdere kan fylles med hjemmelagd mat eller kan bli artige vaser.

Bruk miljøvennlige produkter

Du har sikkert sett at det blir fler og fler «naturlige» og «miljøvennlige» produkter hver gang du går i butikken. Det er generelt sett to store problemer med disse produktene: 1. Det at de er «mer naturlige» enn vanlige produkter, betyr ikke nødvendigvis at de er helt naturlige. 2. De er ofte dyre.

Hvis du vil ha rimelige, naturlige og trygge produkter, så kan du lage dem selv. Eddik er et supert middel for å rengjøre og desinfisere glass og andre overflater. Trenger du å fjerne vanskelige flekker? Bare ha litt bakepulver oppi eddik-rengjøringsmiddelet ditt. Litt kjapp googling vil føre deg til hundrevis av andre naturlige og trygge hjemmelagde rengjøringsprodukter.

Vi vet alle at  det å «bli grønn» er bra for miljøet, men det er også bedre for deg. Miljøbevaring hjelper deg også å spare penger, noe de fleste av oss kan leve lykkelig med.

2 kommentarer

  • Kris

    Hihi. Du har noen få poeng, men for det meste er det bare tull.

    OM Å BRUKE MINDRE VANN:

    -Vannet finner sin vei til havet uansett om det tar veien innom mitt hus eller ikke. Dersom man ikke betaler etter forbruk og har dårlig råd, har det neppe noe for seg å spare på vannet. Det er nok noen steder i Norge hvor man har lite vann i tørkeperioder, men du kan ikke gi noe generelt råd om at alle bør begrense sitt vannforbruk. I de fleste tilfeller blir dette rådet helt meningsløst.

    OM Å BRUKE MINDRE ENERGI:

    -Det er et greit råd for å spare penger. Men alt som trekker strøm genererer varme og det er ikke nødvendigvis bortkastet dersom det er i et rom hvor man uansett bruker energi til oppvarming. Jeg trekker alltid ut ladere og andre småting, men det er på grunn av sikkerheten. Rart at du bruker energisparing og ikke sikkerhet som argument.

    Vi bruker vannkraft i Norge og importerer lite strøm. Her i nord-Norge har vi kraftoverskudd og jeg bruker strøm med god samvittighet. Pga dårlig linjekapasitet kan ikke all vår ubenyttede strøm overføres sørover.
    Bruk så mye strøm du har råd til, selv om du skulle bo i sør-Norge! Det er ikke til skade for annet enn din lommebok.

    Jeg er helt imot å vaske klær på 30 og 40 grader dersom de tåler mer. Spesielt er 30 grader ille. Synlig skitt går kanskje bort, men jeg vil også ha vekk mest mulig bakterier.

    Når et vaskemiddelmerke reklamerer med at man bør bruke deres pulver fordi man kan vaske på 30 grader med den hensikt «å spare miljøet» blir jeg provosert. For det første så har de ikke noe med å preke politikk, moral eller hva man skal kalle temaet. Og for det andre så mener jeg at det slett ikke sparer miljøet om man bruker mindre strøm. Aldri i verden om jeg vil ha deres vaskepulver, om så det deles ut gratis.

    Det er sunt å gå, men jeg bruker vanligvis bilen til småærender. For å slippe a lade batteriet så ofte, lar jeg bilen stå på tomgang utenfor butikken (jeg låser den selvfølgelig). Dette gjør også at motoren får gått seg varm slik at automatchoken slår seg av før jeg kjører hjem.

    Det å bruke energi er en fin ting som får en til å føle velvære. Når jeg bruker apostlenes hester, hjelper det på formen og velværen. Når jeg bruker bilen, får jeg kjøregleden.
    Dessuten er eksoslukt (som ikke er katalysatorbehandlet) herlig. Jeg takker myndighetene for de høye bilavgiftene, dersom bilavgiftene hadde vært på et normalt nivå i Norge, hadde jeg sikkert latt meg friste av en nyere bil med påbudt katalysator, selv om eksosen fra slike biler lukter meget ubehagelig før motoren blir varm.

    OM GJENBRUK:

    -Gjenbruk er bra. Folk her til lands kjøper for mye nytt, jeg vil si at det å bruke det man har og være fornøyd med det er bedre enn å skaffe seg «nye» brukte ting.
    Min PC er 10 år og min mobiltelefon er nesten like gammel. De fungerer ennå så hva skal jeg med nytt? Jeg har råd til å kjøpe nytt hvert år men jeg har ikke behov for det. Jeg har aldri hatt MP3-spiller, det virker bortkastet ettersom jeg liker å nyte musikk i en god stol hjemme. Jeg savner ikke telefon med musikkspiller og annet unyttig, dersom den kan brukes til tale og SMS er det godt nok. 🙂

    OM Å BRUKE MILJØVENNLIGE PRODUKTER:

    -Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men jeg er etter hvert blitt mer og mer skeptisk til såkalt miljøvennlige produkter. Problemet er at kvaliteten ofte lider. Maling produsert etter moderne forskrifter er ikke holdbar, og bæreposer av plast har også mistet kvaliteten.
    Det finnes sikkert eksempler på at såkalt miljøvennlige produkter er mer holdbare enn eldre produkter, men stort sett ser det ut til at miljøvennlige produkter holder lavere kvalitet, noe som ofte fører til kortere levetid.
    Jeg nevnte eksemplene maling og bæreposer, en pose som er noen måneder gammel går lett i stykker selv om den ikke har vært utsatt for sollys eller høy temperatur. Gjør dette at folk oftere kaster poser i naturen? Jeg ville aldri kastet en pose i naturen. Men nå er det kanske ikke så farlig? Jeg tror kvaliteten på plasten ble mye dårligere for ca to-tre år siden, i alle fall på Rema 1000.

    Et annet eksempel er bensin. Vanlig bensin nå til dags er slik sammensatt at den mister egenskapene sine etter få måneder. Dette kan ofte bli et problem i kjøretøy eller redskaper som enten brukes sommer eller vinter. Dersom man har ubenyttet bensin på tanken eller i en kanne, kan man ikke nødvendigvis helle det på bilen. Kanskje er oktantallet feil, eller så er det oljeblandet bensin som er ubrukelig til bil. Hva gjør man da? Det eneste man kan gjøre er å kaste bensinen, men hvor? Det er ikke bare bare å ta med seg bensin til en stasjon som tar imot slikt, så da er grøfta eller bekken eneste praktiske alternativ.

    Moderne diesel har også dårlig kvalitet, men mopeder, snøscootere og gressklippere bruker ikke diesel. Men en traktor som bare brukes på sommeren kan også få problemer pga mikroorganismer som trives i moderne diesel.

    Lakken på nye biler er mye dårligere enn den på gamle biler. Jeg er ikke sikker, men jeg tror ikke omlakkering er spesielt miljøvennlig (sarkasme).

    Moderne vaskemidler inneholder zeolitt istedet for fosfat, noe som kan gi ubehagelig lukt i vaskemaskiner.

    Moderne toaletter har så liten skål og så liten skyllekapasitet at de ofte går tett når en stor person som meg gjør sitt fornødne. Og det er ikke fordi jeg bruker mye papir; jeg forsøker å skylle ned før jeg har brukt papir når jeg vet jeg har gjort noe stort. Doskålen er rett og slett for trang på det trangeste punktet. Sånt skjer ikke på gamle toaletter, de er romsligere og bruker mer vann.

    Resirkulert toalettpapir inneholder så mye lim at kloakken vil gå tett før eller senere. Jeg vet ikke hva limet inneholder, men det er neppe sunt.

    Resirkulert kjøkkenpapir skal man ikke bruke i forbindelse med mat av hygieniske årsaker.

    Resirkulert papir har gjerne en veldig lang reise bak seg. Dersom det ikke noe er forandret, transporteres papiret langt inn i Sverige før det kommer tilbake i form av papir med laber kvalitet. Denne transporten foregår på vei, i alle fall her nord.

    Noen fremhever sparing av skog som et argument for å spare papir. Til dette vil jeg si at det ikke mangler skog i Norge, Sverige eller Finland. I hvert fall i Norge har vi har mye mer skog nå enn for 80-90 år siden, mye pga at kulturlandskap og åkre gror igjen. Dette har blitt beskrevet som et problem av våre myndigheter. Det er ikke mye uberørt urskog igjen, men man må ikke sage ned denne for å produsere papir.

    ————-

    Jeg havnet på denne bloggen når jeg søkte etter råd for å rense en gammel vaskemaskin jeg fikk. Rådet ditt ser ut til å ha gitt resultater, bakepulver gjorde metallet blankt. Men gummien har fortsatt et brunt belegg, jeg vil forsøke eddik.

    Jeg klikket litt rundt her til jeg havnet på denne siden. Jeg respekterer ditt engasjement som et forsøk på noe positivt, men jeg synes det meste av det du sier i akkurat denne artikkelen er mer eller mindre verdiløst. Håper du ikke blir fornærmet av denne ærlige tilbakemeldingen. Artikler du skriver om andre temaer ser derimot ut til å være godt stoff.

    Til sist vil jeg ønske deg og dine en god jul. 🙂

    • Nienna

      Takk for lang kommentar! 🙂

      Det stemmer at vann er en fornybar ressurs. Men det er også sånn for størstedelen av landet at denne energien faktisk eksporteres ut. Dette betyr at den potensielt kan erstatte energi fra kullkraftverk andre steder i verden – det er ikke sånn at hvert land er en adskilt enhet på planeten. Og selv om det ikke eksporteres, er det forsatt grunn til å spare. Dersom alle brukte alt de klarte uten å bruke hodet, vil det til slutt bety at naturen ødelegges av den grunn at alle fossefall legges i rør for å dekke behovet. Ikke bare er det stygt å se på og fratar oss gode naturopplevelser, men det har også konsekvenser for vannorganismene og økosystemet rundt.

      Det er unødvendig å kokvaske klær. Om du ser bort fra miljøperspektivet (noe du likevel later til å gjøre), så sliter det mer på klærne desto høyere temperatur du bruker og desto mer du vasker dem. De fleste bakterier dør ved 60 grader. Du vasker neppe huden din med noe i nærheten av dette, antagelig steriliserer du ikke kroppen din med alkohol heller, så bakteriefri blir du dessverre ikke uansett hvor hardt du vasker klærne.

      Du lar bilen stå på tomgang (formodentlig med nøklene i tenninga) mens du låser den utenfra. Imponerende! 🙂

      Godt jobbet med gammel PC.

      Plast anbefales å unngå helt, selv om den er «miljøvennlig» (noe som i seg selv er en selvmotsigelse). Jeg gikk selv og plukket plast fra naturen når snøen gikk i fjor, og samtidig vet man at det nå er 6 ganger så mye plast som det er plankton i havet. Unngå det, det er enkelt. Bruk handlenett man kan bruke igjen og igjen – det er ofte større plass i dem enn i en vanlig plastpose også.

      Bensin, diesel og lakk…. Det problemet forminskes betraktelig den dagen kollektivtransporten tar over for småkjøringen og verden skjønner at oljeindustrien må trappes ned til fordel for mer bærekraftige løsninger.

      Vaskemidler kan du lage selv. Jeg vasker klærne mine nå med en hjemmelagd blanding av krystallsoda, vann, olivensåpe og natron. Funker som gull, ingen vond lukt og ingen rare kjemikalier i klærne.

      For trangt toalett…. det problemet tror jeg kanskje du løser ved å la være å småkjøre overalt og heller gå for å få litt mosjon..? 🙂

      Kjøkkenpapir er bare tull, resirkulert eller ikke. Husk at produsentene gjerne vil selge mest mulig, og «resirkulert» og «miljøvennlig» er gode salgsargumenter i disse dager. Du kan bruke kluter av ymse slag isteden. Mine beste kluter er faktisk hjemmestrikkede fra økologisk garn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *