Har du kontroll på sukkeret?
I disse sommertider (og kanskje ellers også) er det lett å ty til enkle løsninger når avkommet skal fores. En kjekspakke i farta, eller en juiceboks i bilen er praktisk og greit – men har du stoppet opp og tenkt over hvor mye sukker sånne ting egentlig inneholder? Det er ikke rent lite, skal vi tro VGs artikkel om skjulte sukkerbomber i dag. Her har en ernæringsekspert sett nærmere på barneprodukter vi alle kjenner til, og avslører at disse slett ikke alltid er like barnevennlige til tross for fargesprakende og tiltrekkende design.
Barn og blodsukker
Men først skal vi se litt nærmere på hvorfor sukker ikke er bra for ungen din. Det som skjer når en menneskekropp får i seg sukker, er at blodsukkeret stiger. Dette kan ikke skje uten at kroppen vil forsøke å regulere det, så den setter inn tilsvarende doser med insulin for å sørge for at sukkeret går ut av blodet og inn i kroppens celler. Det kroppen ikke bruker lagres som glykogen, og når dette lageret er fullt omdannes det til fett.
Det som skjer når barnet ditt (og du også) får i seg for mye sukker for fort, er at kroppen overreagerer og kjører inn for mye insulin. Resultatet er at for mye sukker forsvinner ut av blodet, og man opplever en mindre hyggelig blodsukkerkræsj som resultat. Energien forsvinner, man blir matt, grinete, sliten, og verken voksne eller barn kan sies å fungere på sitt mest optimale i et sånt scenario. Lavt blodsukker settes nemlig også i forbindelse med aggresjon, angst, hyperaktivitet, depresjon, spiseforstyrrelser og lærevansker.
Dessverre tror kroppen at den eneste kuren for blodsukkerkræsj er å kjøre på med enda mer sukker, og den onde sirkelen er sluttet.
Flere konsekvenser
Dette har flere konsekvenser enn bare den åpenbare energimangelen. Konsentrasjonen blir også kraftig redusert, og læringsevnen likeså. Barnet, som vokser og lærer masse hver eneste dag, kan dermed bli ganske bra tilbakesatt i sin utvikling dersom dette er noe som skjer ofte. Faktisk har det vist seg at det er hele 25% forskjell på barn med høyt og lavt sukkerinntak hva IQ angår.
Men det verste er likevel at barnets negative sukkerkræsjoppførsel vil vekke reaksjoner hos andre, og deres reaksjoner igjen vil fortelle barnet noe om hvordan andre mennesker møter ham og hvem han er. Dette er avgjørende for hans selvbilde og selvtillit,og hvordan han vil ha det med seg selv når han vokser opp.
Ikke godteri på tom mage
Har du noen gang fått beskjed om at du ikke får godteri eller dessert før du har spist opp maten din? Da har du i så fall smarte foreldre! Et barn har nemlig et ganske lite kaloribehov, og trenger lite mat for å fylle opp magen og bli mett. Denne maten bør derfor inneholde masse mineraler og vitaminer, slik at behovet dekkes i den perioden ungen vokser og utvikler seg med lynets hastighet.
Når sjokoladen blir servert først går dette dermed direkte utover barnets næringsopptak, fordi de verdiløse karbohydratene da tar opp plassen til det barnet ditt egentlig trenger.
Sukkerfellene
Det kan ofte være ganske skremmende å lese innholdsfortegnelsen på helt vanlige matvarer. Honni-Korn, for eksempel, viser seg faktisk å være nesten 50% sukker, og gir ungen din ikke mindre enn 7 sukkerbiter i en porsjon. Juicekartongen Solrik er dessuten verre enn brus, og det svømmer 15 (ja, femten!!!) sukkerbiter i den lille putten. Dette kunne kanskje vært til å leve med om produktene i tillegg tilførte noe nyttig og næringsrikt, men det er dessverre ikke tilfelle. Det er bare kliss.
Hva du heller kan gjøre
Det første budet når det kommer til barneoppdragelse, er at de gjør som du gjør og ikke som du sier – så du bør ha orden på deg selv først. Hvordan er ditt eget forhold til sukker, frukt og grønt? Ser barna deg noengang spise en gulrot? Eller ser de deg oftere med en halvliter cola? Dette er noe du er nødt til å få på plass før du kan ha noe håp om at barna dine skal gjøre det.
En annen ting du kan tenke på, er hvordan stuebordet ser ut på lørdagskvelden. Er det fullt av usunne, vanlige lørdagsting, eller har du satt frem litt fristende frukt også? Dette er et viktig signal å gi til ungene, for da likestiller du det sunne med det usunne rent «kosemessig». Da skaper du holdninger som sier at man kan kose seg med frukt og grønt, like mye som man kan kose seg med godteri og potetgull.
Isteden for å kjøpe juice og kjeks til bilturen, kan du skjære litt frukt og ha i en lufttett beholder som du kan ta frem når behovet oppstår. Ungene holder blodsukkeret forholdsvis stabilt underveis, samtidig som du får i dem masse vitaminer! Og som en erstatning for juicen, kan du gi dem en flaske med vann med en drue eller en liten eplebit inni – så har de vann som smaker litt ekstra godt, samtidig som de har noe å leke med også der fruktbiten svømmer rundt.
Pass også på nå som høsten nærmer seg og busker og trær snart bugner med alle slags godsaker. Kanskje vil det være spennende å være med på innhøsting og safting? Da har du jo gitt dem en nyttig erfaring samtidig som dere deler en opplevelse av å bruke naturen!
Kilde: Optimum Nutrition for Your Child, Holford og Colson
Hvordan får du ungene til å spise sunne ting? Del gjerne i kommentarfeltet!
2 kommentarer
anita
Barna får være med på å høste bær og frukt. Det elsker de. Bare det å vite at det er de som har plukket de gjør det lille ekstra. Dette gjør vi også i butikken. Barna får velge hvilken frukt de vil ha, da blir det mer stas hjemme.
I mitt hus er brus forbudt, og saft drikkes bare i helgen.
Barna vet at det ikke nytter å skrike i butikken etter godt, for jeg er bestemt og sier nei.
Er vi ute på tur hender det at størstemann får kjeks. Da velger vi alltid speltkjeks som er søtet med honning.
Dog, jeg mener helt klart at sukker er det gode av to onder når det gjelder sukker vs kunstig søtningsstoffer som aspartam.
.-= anita´s last blog ..Valgets kval – hvilken te? =-.
Nienna
Anita; Kjempesmart! Regner med at minst halvparten ender opp i munnen, men det er jo en kjempeopplevelse for ungene likevel – og det er så altfor mange barn som tror at frukt og bær er noe som vokser på Rema 1000. Fordi de har jo aldri sett noe annet.
Takk for påminnelsen! Jeg tror jeg skal sjekke hvor det går an å bruke en time eller to på å plukke jordbær eller noe annet godt!