Hvilket kjæledyr bør du velge?
Det er mange grunner til hvorfor man bør vurdere å gå til anskaffelse av et kjæledyr når man får barn i huset. For det første vil det være en positiv ting for barnet å lære om dyrene, naturen og hvordan man bør behandle dem, og det vil også være en fin måte å lære dem noe om ansvar og omsorg når de blir store nok. I tillegg skriver VG i dag om undersøkelser som sier at dersom man utsettes for dyr de første leveårene sine, kan man så mye som halvere risikoen for å utvikle allergi og astma. Men hvilket kjæledyr bør man velge? Hjemmemamma.com ser på noen av alternativene.
Hund
Fordeler:
En hund er som kjent en trofast og fin følgesvenn som sannsynligvis vil leve lenge nok til å følge barnet ditt gjennom hele barndommen. Den kan lære seg mange kunster og kan tilogmed leke med barnet på et nivå som ingen andre dyr kan matche. I tillegg kan den også være med på turer og så videre, slik at den vil stimulere til fysisk aktivitet og lek.
Hunder spiser spesiallaget hundemat som hovedregel, for å sikre at de får best mulig næringsopptak, men de sier heller ikke nei takk til å spise middagsrester en gang innimellom. Dette bidrar til ressursutnytting i husholdningen.
Hva pelsstell angår, vil dette i veldig stor grad avhenge av hvilken hunderase du velger deg. En liten bichon frisé røyter for eksempel ikke, så du slipper å støvsuge sofaen i tide og utide.
Ulemper:
Hunder må luftes, selv om det regner gråstein ute. Derfor kreves det at man er engasjert og virkelig passer til å ha hund. Dessuten er hunden et flokkdyr som trenger en udiskutabel leder – og selv om det i utgangspunktet er barnas prosjekt, er det vel kanskje litt optimistisk å kreve at en fireåring skal ha autoritet nok til å kunne håndtere en voksen hund.
Hunder kan gjøre stor skade også, om man ikke oppdrar dem skikkelig. Faktisk kan det skje selv om man har lagt mye tid og krefter i dressur, fordi en hund er et dyr som vil reagere instinktivt i visse situasjoner. Derfor bør man aldri, under noen omstendighet, la et lite barn være alene med en hund.
Rent husarbeidsmessig må man også forvente litt, da det ofte er snakk om røyting, og kanskje gnaging, skraping og avføring, i alle fall i valpeperioden.
Om du ikke har en hund som røyter, betyr dette at du er nødt til å klippe den isteden og legge tid og krefter i pelsstellet. Det er det kanskje ikke sikkert at du har, hvis du i tillegg har små barn.
Katt
Fordeler:
Der hvor hunder trenger en leder, kan du egentlig bare glemme å styre en katt. Dette er ofte en av kattens største fordeler, siden den i bunn og grunn kan passe på seg selv bare den får nok vann og mat og en liten vindussprekk den kan gå inn og ut av – hvis du bor i et egna område, da. Vi kommer tilbake til akkurat dette litt senere.
En katt steller seg selv også, med mindre du har en langhåra rasekatt som krever ekstra skjønnhetspleie. De er i det hele tatt veldig hygieniske dyr, som setter pris på å føle seg rene og velstelte. De har ofte også en utpreget personlighet, og dette kan by på mang en overrasket latter hos hele familien.
Katten din kan leke med barna også, forutsatt at du har en leke-katt, og ikke en snobb som aldri vil nedlate seg til slikt. Et lite nøste vil by på timer med morro, og hvis du i tillegg henger opp noen tråder med en papirbit her og der, så kan både barn og katter ha det morsomt i timesvis.
Om du har en katt i huset, går musene dårlige tider i møte. Av og til vil den drepe edderkopper for deg også, katter er snille slik.
Katter spiser kattemat, og trenger det for å få i seg riktig ernæring. Men heller ikke de lar et godt måltid gå upåaktet hen.
Ulemper:
Det at man helt enkelt ikke kan oppdra en katt, er ikke nødvendigvis bare positivt. Det betyr jo samtidig at du ikke har kontrollen, fordi den stort sett vil gjøre akkurat som den vil uansett. Det er mye mulig du på et gitt tidspunkt vil rive av deg håret i ren frustrasjon.
Katter er frie sjeler, men det er en myte at de har ni liv. Kattehold krever derfor at du bor på et sted hvor de kan ferdes trygt utendørs, og ikke stå i fare for å bli påkjørt eller komme til skade på annen måte. De har nemlig det med å irritere på seg naboen i tillegg, siden de heller ikke har nevneverdig respekt for verken han eller hans eiendom.
All den tid katter trenger mye utetid, trenger de også oppfølging fra tid til annen. Ormekur minst to ganger i året er et must, du må sjekke for skogflått helst hver dag, katten bør få alle nødvendige vaksiner og du bør sørge for å sterilisere den slik at den ikke får uønskede etterfølgere.
Katter vil også gi deg litt ekstra husarbeid i mange tilfeller. For det første så kan det hende du trenger en sandkasse hvor den kan gjøre sitt fornødne, og denne må renses (om ikke tømmes helt) hver dag. De setter også pris på å få kvesse klørne sine, av og til vil de klatre i gardiner og de kan i det hele tatt være ganske så kreative når det gjelder å holde sin matmor i aksjon.
Noen katter er kjempefine lekekamerater for barn. Andre er det ikke. Da kan det fort resultere i både klor og bitt. Problemet er bare at man sjelden vet hvilken liten personlighet man tar i hus når katten er bitteliten.
Om katten din er utekatt, kan det også hende at han, av godheten i sitt hjerte, vil donere vekk en liten presang til deg av og til. Av og til er den ikke ferdigdrept engang – og vi på Hjemmemamma.com har hatt æren av å motta gaver i form av både frosker, snømus, spissmus og ekorn. For å nevne noe.
Undulat
Fordeler:
Undulater er vakre skapninger, og barna dine vil ha stor glede av å sitte og se på dem der de bruser med sine vakre fjær. Noen av dem vil faktisk også kunne lære å snakke, noe som vil være spesielt morsomt for barna dine hvis det er dem som klarer å lære fuglen sin et nytt ord.
De kan også bli veldig tamme, og det er ingenting som å ha en liten selskapssyk fugl vassende rundt i ketsjupen sin! De kan sitte på skuldra og være med på det meste av det som foregår i hjemmet, til stor glede for en stolt, liten eier.
En tam undulat lar seg også kose med, litt veldig forsiktig kløing på hodet vil være en god ting, og det er vel ingenting som slår litt koselig undulatpludring hva beroligende lyder angår.
Ulemper:
Men det er ikke alle som lærer å snakke. Det er langt i fra alle som blir like tamme heller, og dette kan man aldri helt vite på forhånd der man står og skal velge seg en liten venn. Dessuten vil dette kreve både tid og tålmodighet, og dersom man er travelt opptatt med andre ting, vil man gjerne ende opp med et kjæledyr som for det meste bare er vakkert å se på.
Undulater er også noen voldsomme bråkebøtter til tider, som kan drive sin eier lettere fra forstanden dersom denne eieren gjerne vil ha det litt stille og rolig innimellom.
Hvis du er glad i tapeten din, bør du ikke ha buret for nærme. Da blir den gjerne pulverisert over natta, for undulater elsker å småspise på ting – og du bør i tillegg ha en liten støvsuger i nærheten av buret til enhver tid. De spiser nemlig frø med stor appetitt, og strør skallene rundt seg med minst like stor iver.
Husk også at undulater er små fugler som trenger luft under vingene sine! Dette betyr at du vil måtte passe på tapeten både her og der, pluss at du må gå over hele rommet med en liten klut etterpå for å plukke opp fuglebæsj. Du bør dessuten vurdere om det er helt fair å bare ha en. Kanskje den trenger en kjæreste – undulater er nemlig sosiale vesener som trenger likesinnede, og et lite speil i buret er sannsynligvis ikke nok.
Papegøye
Fordeler:
Hvis du trodde det var selskap i undulater, er det ingenting mot det du får i en papegøye! En tam papegøye er nemlig nesten som et lite barn å regne, så her får du nok underholdning til å danke ut det meste av tv-kanaler. Det er dessuten større sjanse for at en papegøye (litt avhengig av sorten) lærer seg å snakke, så her kan både du og barna ha mye morro. Faktisk kan de lære seg mange artige triks, som for eksempel å herme etter telefonen sånn at du løper beina av deg for å ta den, rope på «mamma» med tro kopi av ditt barns stemme… Ja, du kan selv tenke deg hvor mye som kan skje med en sånn imitator i huset.
En tam papegøye er vanligvis også kosevillig, og da legger den hodet på skakke mens den bruser med fjærene og blir smal i blikket. Da er det meninga at du skal klø den og kanskje også rense vekk det beskyttende hylsteret som ligger utenpå de nye fjærene.
Den vil også helst være med der det skjer, og sitte triumferende på sin eiers skulder gjennom hverdagen. Tilogmed i dusjen, hvor den vil bruse med sine våte fjær og storkose seg. Eller sitte sammen med dere ved middagsbordet med et eggeglass med vann i og litt mat på en skål – som det familiemedlemmet den faktisk er.
Og den kan dessuten bli gammel, og på den måten kanskje følge barnet ditt helt frem til du blir bestemor og vel så det. Det ryktes nemlig at de kan bli opptil 50 år med riktig stell, dersom de ikke blir syke eller skader seg.
Papegøyer spiser forøvrig spesiell papegøyemat som du sannsynligvis får kjøpt på dyrebutikken. Men den spiser gjerne absolutt alt annet også.
Ulemper:
En liten personlighet vil gjerne ha sterke meninger om ting, og med et så stort nebb så er det faktisk en viss sjanse for at de blir gjennomført også. Sjalusi er for eksempel ikke noe ukjent fenomen når det gjelder papegøyer, og det kan fort hende at den ikke aksepterer noen andre enn deg. Da kan det også være at den regelrett vil gå til angrep hvis noen andre kommer deg for nær, fordi den så bestemt mener at du er hans eiendom. Akkurat dette kan være farlig når det gjelder små barn, og selv om sjansen for sjalusidrama vil være mye større dersom papegøyen kom før barnet ble født, så er det alltid verdt å ta med i betraktningen når man vurderer å skaffe seg en.
Der undulater griser bittelitt, griser papegøyen en hel masse. Bæsjen er større, nebbet er større… i det hele tatt. Og pass på potteplantene dine, både for planten sin skyld og for papegøyen. Det er ikke alltid det er lurt å spise alt, selv om papegøyer gjerne vil forsøke. Dette gjelder forsåvidt også menneskemat, så pass på.
Chinchilla
Fordeler:
Chinchilla er det mykeste dyret du noengang kan skaffe deg. I tillegg er det få som reagerer allergisk på denne pelsen. Derfor kan det kanskje lønne seg å vurdere chinchilla hvis du allerede vet at det er allergi i familien, men ønsker å ha et kjæledyr likevel. Dessuten er de nesten luktfrie.
De er morsomme, og utrolig søte. Noen av dem kan bli skikkelige kosegriser, og de kan finne på de morsomste ting. Når du har dem løse, kan de fort vekk finne på å løfte opp en lysmansjett, og løpe unna med den så fort de kan – faktisk kan de være riktig så rampete når de finner det for godt! Men de biter sjeldent.
Chinchillaer hopper. Og de hopper høyt! En tillitsfull chinchilla kan derfor få det for seg at det er lurt å hoppe opp på de merkeligste steder, kanskje tilogmed opp på fanget til barnet ditt der hun sitter i sofaen og spiser på en rosin? De elsker nemlig rosiner, og vil ofre ganske mye for å få en i de bittesmå hendene sine!
En chinchilla kan også bli gammel – opptil 30 år.
Ulemper:
En chinchilla er normalt sett ikke et dyr som aksepterer å sitte stille på et fang for å bli kost med. Til det er den altfor aktiv. Dessuten har den en ganske skjør beinbygning, og den har også en egen forsvarsmekanisme som gjør at den mister pelsen og blir skallet dersom den blir skremt. Derfor er ikke chinchilla noe godt valg hvis du har helt små eller veldig utålmodige barn.
Den trenger også stor plass, og buret må ha flere etasjer sånn at den kan få tilfredsstilt hoppebehovet sitt selv når den er i buret. I tillegg trenger den ganske mye tid til å boltre seg «utenburs», og dette betyr at du trenger et chinchillasikkert rom. Den er nemlig en gnager av ypperste sort, noe ledningene dine snart vil merke hvis de treffer den på riktig tidspunkt. Og det kan fort bli fatalt – for både chinchillaen og deg. Pass også på i høyden, og lukk for all del doskåla!
En annen ting er at chinhillaens tarmsystem er nokså følsomt, så du må passe godt på hva den spiser. Ellers kan den rett og slett bli svært syk.
Dessuten er chinchillaer nokturnale, det vil si at de sover store deler av dagen og er våkne om natta. Et barn vil derfor ikke få så mye ut av selskapet.
Hamster
Fordeler:
Liten, rask og lett og bruke – en hamster krever ikke stort av omgivelsene sine. Et lite bur med sagflis og høy, noe å gnage på, en drikkeflaske og en matskål er det som skal til. Hvis du i tillegg gir den et løpehjul, er lykken nærmest komplett.
De er myke å ta på, og så små at de ikke er skremmende for de minste barna. Større barn vil nok få seg en latter når hamsteren gjør det hamstere kan best: nemlig å hamstre. Da putter den nemlig så mye mat i munnen at det ser ut som om den har kusma!
Ulemper:
Selv om de unektelig er sjarmerende, er det ikke akkurat inkarnasjonen av Einstein du får i hus. Tre ting er viktig for en hamster: gnage på, spise på og gå i hi. For nå er det jo engang sånn at selv hamstere trenger å lufte seg i blant, og da gjelder det å passe på. Det kan nemlig godt være du må rive opp sofaen for å få den inn igjen i buret, hvis den plutselig fant ut at sofafôret var et godt himateriale.
Hamstere er også gnagere, og i tillegg til å gnage på ting, så hender det at de biter. Og de stinker.
Marsvin
Fordeler:
Marsvin er akkurat passe stort og akkurat passe rolig til at det faktisk kan sitte på et barnefang og bli klappet, noe som gjør at dette er et av de mest populære kjæledyrene for barn. Det krever heller ikke så mye av omgivelsene sine, men setter pris på litt utfordringer nå og da – så kanskje en liten hinderløype med en eplebit som premie ville gjort seg?
Det er også sjeldent det biter, og takket være dets rolige vesen vil barnet kanskje oppleve at hun oppnår kontakt og har fått seg en liten venn? Marsvin har et ganske godt utviklet språk i tillegg, så barnet kan lære mye om kommunikasjon ved å finne ut av hva disse lydene betyr.
Ulemper:
Fordi de er såpass store, vil en tisseflekk på teppet merkes ganske godt. Men heldigvis så lukter det ikke så mye av det med en gang, og hvis du er rask kan du få vasket det bort ganske lett.
Marsvin er, i likhet med hamster og chinchilla, også en gnager, og du må derfor ta nødvendige forholdsregler når du sikrer hjemmet ditt under de nødvendige lufteturene.
Og til slutt:
Hvis du bestemmer deg for å gå til anskaffelse av et kjæledyr, er det et par generelle tips du bør ha med deg på veien. Her har du en liten sjekkliste:
- Kjøp ikke av en dyrebutikk der det er åpenbart at dyrene ikke har blitt stelt skikkelig, eller hvor det står to dyr av samme kjønn i samme bur.
- Sørg for at dyret er gammel nok til å bli skilt fra sin mor innen du tar det med deg hjem. En katt bør for eksempel være over 12 uker gammel.
- Pass på at øynene er klare, at ørene er frie for skorper og sår, og at endetarmsåpningen er fin. Sjekk også tenner/nebb, pels/fjær og hud. En gnagers tenner må være like jevne og helst litt gule på farge, og pelsen skal vokse jevnt og fint på en frisk hud.
- Kjøp ikke det dyret som sitter i en krok og ser pjusk ut – med mindre du har til intensjon om å pleie det opp.
- Sørg for å kjøpe det riktige foret. Chinchillaer er riktignok gnagere, men de skal ha chinchillapellets og ikke gnagerblanding.
- Husk at det er du som er ansvarlig for dyret, og ikke barna dine. De er bare barn, og de kan miste interessen etterhvert. Det skal ikke dyret behøve å lide for.
- Vurder alltid om du skal kjøpe to når du først kjøper ett. Mange dyr er flokkdyr av natur, og trenger en likesinnet for å trives optimalt.
Hvis du har noe å tilføye eller dyr du har lyst til å fortelle andre om, kan du gjerne legge igjen en kommentar i kommentarfeltet under!