Kunsten å vaske klær
Akk, den fryktede klesvaskhaugen… Ikke bare har den det med å vokse helt ut av kontroll om du lar den, men det kanogså være både dyrt og uhygienisk om du gjør det feil. Klær kan bli ødelagte om de vaskes på feil temperatur og program, du bruker mer strøm enn du må om du vasker på for høy temperatur, mens du risikerer å spre mindre hyggelige bakterier om du vasker feil tøy på for lav temperatur. Her har du noen enkle kjøreregler om du akkurat har begynt din klesvaskkarrierere!
Sorter etter farge
Det aller første du bør gjøre, er å sortere skittentøyet i hver sine kurver. Da blir det ikke bare mye enklere for deg når du skal sette på en klesvask, men det gir deg også en oversikt over når du kan forvente å få vasket hvilke klær. Det kommer du til å takke deg selv for den dagen du har bruk for den hvite skjorten som ligger et eller annet sted i massene! Om den ligger i en kurv sammen med andre tilsvarende plagg, kan du lett se om det snart er nok klær i den til å fylle en vaskemaskin.
Du trenger primært tre kurver.
- Hvitvask
- Mørkvask
- Ull, silke og andre ømtålelige stoffer
Sorter etter temperatur
Når det gjelder temperatur er det tre ting du trenger å tenke på. Den første, og kanskje viktigste, er at bakterier dør ved 60 grader. Derfor bør du nå dele opp både mørk- og hvitvaskkurv etter temperatur. Undertøy, sokker, håndklær, bleiekluter og så videre skal på 60 grader. Er de spesielt møkkete eller om dere har hatt sykdom i huset, kan du kjøre en kokvask på 95 grader en gang innimellom, men til vanlig holder det altså med 60 grader. Skal du vaske tøybleier, som pr definisjon er fulle av møkk, så kan du med fordel kjøre et langt program med kaldskylling først. Les på vaskemaskinen din og finn ut hvilket program som gir forvask!
Den andre tingen du må huske på, er at ull, silke og andre ømtålelige stoffer må vaskes på enten kaldvask eller 30 grader. Derfor er det også veldig greit å ha alt dette i en helt egen kurv, fordi de faktisk vil krympe og bli ødelagt om de sniker seg inn mellom det andre. De skal heller ikke ha sentrifugering, og vaskemaskinen din har helt sikkert et eget program for finvask. Bruk dette!
Den tredje tingen er at resten av klærne vaskes på 40 grader. Dette er så varmt at det blir normalt rent, men ikke så varmt at de vanlivis vil krympe eller bli ødelagte. Er du i tvil, så sjekk alltid vaskelappen!
Etter vask
Når vasken er ferdig, bør den henges opp eller tromles med en gang. Blir den liggende, kan du være sikker på at den blir sur og krøllete sånn at du blir nødt til å vaske den en gang til – og du har helt sikkert andre ting du heller vil gjøre!
Sørg for at rommet er godt utluftet og har ventilasjon. Jeg husker med gru den gangen jeg hang opp en klesvask i min gamle kjellerleilighet og dro på påskeferie i 4-5 dager. Da jeg kom hjem var klærne fortsatt våte, og med en ikke så behagelig duft av rå kjeller og påbegynt mugg. Ikke bra.
Om du kan, så heng dem gjerne ut! De tørker mye bedre utendørs (om det da ikke er mye fuktighet i lufta), og får med seg den friske luften inn. Det lukter nemlig ikke skikkelig nyvasket før det har hengt ute litt!
Fjerne vond lukt
Om du likevel har vært så uheldig at klesvasken din har blitt sur, eller du har vasket din kjæres svette, deodorantduftende klær og det ikke gikk helt bort, så kan du vaske dem i bakepulver!! Bare hell rent bakepulver i såpekammeret, og sett på en vask med den temperaturen du vanligvis ville vasket dem i. Er det virkelig, virkelig ille så kan du bruke eddik som skyllemiddel i tillegg og gi dem en ekstra forvask. Ikke vær redd – eddiklukta forsvinner før du rekker å henge opp klærne. 😊
Fjerne vanskelige flekker
To ord: Kaldt vann. Så fort som mulig.
Flekker består nemlig gjerne av fett og farge. Fettet smelter når vannet blir varmt nok, men fargen er det verre med. Det som skjer er nemlig at varme åpner porene i stoffet, og lar fargen synke enda litt bedre inn. Og når det blir kjølt ned igjen, så lukker porene seg – og dermed blir fargen innestengt. Kaldt vann først, derimot, lukker disse porene med en gang sånn at fargen ikke får like godt feste og kan skylles av. Og desto fortere du får lagt flekken i kaldtvann, desto bedre. Hvis du samtidig tar på en liten dråpe med fettløsende middel (eddik er også en super fettløser!), så bør du ha klart å forhindre en tekstilkatastrofe.
Et annet godt tips er å dynke flekken med eterisk olje av sitron før du vasker. Den har nemlig evnen til å løse opp det mest utrolige, uten å skade stoffet.
Misfarginger
Hvitt har det med å bli grått etter en stund. Dette er det to midler mot.
Du kan bruke blekemiddel innimellom, enten av den konvensjonelle typen eller en mer miljø- og hudvennlig variant. Dette tilsetter du i klesvasken, og det vil ta seg av misfarginger og skjolder som oppstår.
Alternativt kan du time klesvasken sånn at du får hengt den opp utendørs når solen står høyest og skinner sterkest – dette er både effektivt og naturlig på en gang.
Har du smarte klesvasktips? Del dem gjerne i kommentarfeltet!
5 kommentarer
landsbyjenta
Gode tips her:) Et tips fra meg er å bruke litt eddik for å få bort lukt i tøy ( eks sterk svettelukt) Det funker bra. Brukes i stedet for tøymykner. Dersom vasken lukter surt kan det være lurt å ha eddik i selve trommelen en gang innimellom:)
.-= landsbyjenta´s last blog ..GOD MORGEN ALLE SAMMEN! =-.
Nienna
Ja, det er et kjempegodt tips! Her om dagen klaget mannen over at arbeidsskjortene hans lukta surt, så jeg tok alle sammen i én vask, og vasket dem med både eddik og bakepulver. Vips, så var de friske, velduftende og myke igjen! 🙂
Ali
Takk for at du tok deg tid til å skrive dette.:)
Gro
TUSEN TAKK!!! Arvet en flott kjole, men forrige eiers svettelukt hang igjen. Ditt tips om bakepulver og eddik funket som bare det.
Gro
Forresten, jeg bruker Zalo på fettflekker før vask, og har gode erfaringer med det, selv på gamle fettflekker. Nå angrer jeg på alle toppene jeg har kastet.