Morsmelk som beskyttelse mot sykdom

De fleste av oss vil gjøre hva som helst for å beskytte ungene våre mot smitte, sykdom og kanskje til og med død. Det er ikke til å komme fra at trusselen om svineinfluensa bekymrer veldig mange av oss, og at det nå blir stadig viktigere å ta sine forhåndsregler. Dette gjelder uansett om man velger å vaksinere barna eller ei, for selv om vi gjerne liker å tenke det, så er det dessverre ikke sånn at vaksinering er 100% effektivt. Det tar dessuten tid før man kan få vaksinen, og til den begynner å virke.

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder amming. Over hele landet er det tusenvis av kvinner som ammer sine barn, og de fleste vet at morsmelk er bra for barna. Men visste du at det også styrker barnets immunforsvar?

Grunnleggende immunologi

La oss friske opp biologikunnskapen litt før vi begynner!

Immunforsvarets oppgave er som vi vet å forsvare kroppen mot angrep utenfra i form av bakterier, virus og andre skadelige fremmedlegemer. Immunologene forsker fortsatt på akkurat hvordan dette fungerer, og vi vet langt i fra alt ennå, men enkelte ting er likevel på det rene.

For det første har vi noe som heter leukocytter, som igjen kan deles opp i granulocytter, monocytter og lymfocytter.  De to førstes oppgave er å spise opp og tilintetgjøre inntrengerne, mens lymfocyttene danner antistoffer og husker dette til neste gang sånn at de kan gjøre kort prosess dersom det samme viruset eller den samme bakterien skulle finne på å prøve seg på nytt.

Det er også forskjellige typer antistoff, eller immunglobuliner som det også kalles. IgA er et av dem, og dette legger seg på slimhinnene rundt kroppens åpninger (munn, nese, øyne og så videre) og forsøker å hindre fremmedlegemer som virus og bakterier å komme inn i kroppen.

Beskyttende morsmelk

Morsmelk inneholder store mengder av antistoffer. Det dominerende antistoffet i morsmelk er igA, og en enkel melkekjertel har til sammenligning like stor kapasitet for å produsere igA som en hel meter tynntarm. IgA husker rett og slett morens sykehistorie, og beskytter barnet hennes mot sykdommer hun selv er immun mot. Dette betyr at om du skulle utsettes for smitte, så vil immunforsvaret ditt jobbe for dere begge all den tid kroppen din danner antistoffer mot sykdommen. Dermed kan det være at barnet ditt får antistoffer som beskytter slimhinnene og kroppens åpninger før viruset eller bakterien rekker å nå frem til barnet ditt. Omvendt blir det også sånn at dersom du smittes av barnet så vil immunforsvaret ditt assistere barnet med å bli frisk fortere, fordi kroppen din reagerer med å lage antistoffer og gi dem videre når du ammer.

Morsmelk inneholder dessuten store mengder med leukocytter, deriblant makrocytter som den «spisecellen» vi så i filmsnutten.I tillegg har den lymfocytter, som igjen kan deles i B- og T-celler. De første danner antistoff, og de siste kalles også «dreperceller» på grunn av deres evne til raskt og effektivt eliminere infiserte og skadde celler fra systemet.

Det er også diskutert om morsmelken har noen effekt på barnets utvikling av sitt eget immunforsvar, og noen rapporter viser at brisselen, som er stedet hvor T-cellene produseres, er signifikant større hos 4 måneder gamle barn som kun fikk morsmelk og ingenting annet. Det er også andre stoffer i melken som virker modnene på barnets immunsystem, blant annet ved å påvirke tarmfloraen.

Alt dette påvirker barnets helse. I Tidsskrift for Den Norsk legeforening [1. Nr. 18 / 20. september 2007] står det blant annet at man hos morsmelkernærte barn finner redusert forekomst av diarésykdommer, øvre og nedre luftveisinfeksjoner, otitis media og urinveisinfeksjoner. Videre står det å lese at

Betydningen av dette infeksjonsforsvaret kan illustreres som følger: I den fattige del av verden kan morsmelk (fullamming seks måneder, deretter delvis amming minst seks måneder til) gi 13 % færre dødsfall hos barn under fem år. Til sammenlikning vil vaksinasjon mot Haemophilus influenzae type B, meslinger og stivkrampe til sammen redusere dødeligheten med 7 %.

En oppfordring

Vi har ingen garanti for at vi noen gang vil kunne beskytte ungene våre mot alt vondt her i verden, like lite som vi kan garantere at ungene aldri blir syke dersom vi bare ammer lenge nok. Men med dette i bakhodet kan det være lurt å tenke seg om en gang til før man velger å avvenne fra brystet, når det nå ser ut som barna trenger all den beskyttelsen de kan få. For samtidig med alt dette, vet vi nemlig også at barnets immunforsvar ikke er modent før barnet er 4-5 år gammelt, og det er ting som tyder på at mennesket egentlig er designet for å die frem til da. Derfor kan det også være en god idé å også tilby eldre barn litt morsmelk, om sykdom inntar hjemmet.

Hjemmemamma.com oppfordrer herved alle ammende mødre til å amme så lenge de har muligheten til det!

Blir du syk, anbefales du også å fortsette å amme. Pandemi.no sier:

Morsmelk er generelt bra for barns evne til å bekjempe infeksjoner. Det er ikke noe i veien for å fortsette ammingen selv om mor er syk. Mor bør være ekstra påpasselig med håndhygiene og hostehygiene for å unngå å smitte barnet. Vær oppmerksom på feber og andre symptomer hos barnet.

2 kommentarer

  • thea

    Vi fikk sivneinfluensa tidligere i høst. Minstejenta på 6mnd ble hosta på av en nysgjerrig gutt som hosta henne midt i annsiktet på cafe. Hun var fullammende da og ble raskt syk, men ble mildest ramma av alle i familien. Hun ble moderat syk og ble veldig fort frisk. Jeg ble syk bare et døgn etter henne og er veldig sikker på at det var det at hun ble fullamma som gjorde at hun slapp så billig unna. Hun har ikke vært syk før eller senere heller 🙂

  • Mor til 2

    Hær ble begge ungene rammet, lillegutt 4mnd ble hardt rammet,godt over ei uke, ammet ble han (fullammet)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *