Naturlig familieplanlegging
Har du lyst på en baby til? Eller har du ikke lyst på flere, i alle fall ikke riktig ennå? Uansett kan FAM-metoden være aktuell for deg.
I disse dager hører man stadig om forferdelige hendelser i forbindelse med bruk av p-piller. Samtidig stilles det store spørsmålstegn ved bruk av hormonforstyrrende midler i kosmetikk, og enkelte hevder tilogmed at rester av dette skilles ut i urinen og får fritt utløp i kloakken hvor det så ødelegger alt fra bakterieflora til dyrs forplantningsevne. I fjor sommer fant man tilogmed deformert, tvekjønna fisk i New Jersey, og rester av p-piller antas å ha direkte sammenheng med dette. Det er intet mindre enn skummelt.
Heldigvis finnes det andre måter å beskytte seg på. FAM (Family Awareness Method) er 100% naturlig, og baserer seg på kjennskap til egen kropp fremfor å beskytte fysisk eller tilføre kunstige hormoner. Derfor kan den med fordel brukes dersom du ønsker å bli gravid også – du bare snur informasjonen til din fordel.
Hot Mama!
Det hele handler kort fortalt om å observere kroppens naturlige hormonbalanse, for å kartlegge hvor nær forestående eggløsningen er. For det er jo nettopp denne dagen som er av avgjørende betydning uansett om du vil ha flere barn eller ei – om du er babysyk, er det bare å kjøre på. Hvis ikke, bør du knipe igjen noe alvorlig akkurat i dagene rundt eggløsning.
Det enkleste er å ta temperaturen hver morgen til samme tid, og sette resultatet inn i et skjema. Det har seg nemlig sånn at grunntemperaturen i kroppen din vil stige ganske med en gang etter eggløsning, siden kroppens største oppgave akkurat nå er å ivareta et eventuelt svangerskap. Hormonet som tar seg av akkurat dette heter progesteron, og har også den effekten på kroppen at du blir varmere.
Det digitale termometeret du bruker til dette, burde helst ha to desimaler for å være så nøyaktig som mulig. Dette kan dog være litt vanskelig å få tak i her til lands, så du kan godt prøve med et bare en desimal til å begynne med. Antagelig vil dette være nok til å finne eggløsningen din likevel. Og hvis hensikten er å lage et barn til, så kan du jo investere i et termometersett til nyfødte med en gang, så slår du to fluer i en smekk!
Temperaturmålinger er svært nyttige når det gjelder å finne ut når du får mensen neste gang. Tiden mellom eggløsning og ny mens er nemlig konstant hos hver enkelt kvinne, og så fort du vet når egget slapp er det bare å telle. På denne måten vil du også få et svært godt bilde over dine egne sykluser – kanskje det viser seg at du alltid har eggløsning mellom dag 15 og 17, istedenfor på dag 14 slik du alltid hadde trodd?
Klar som et egg?
Likevel har temperaturmålinger en åpenbar svakhet: temperaturen stiger jo ikke før etter at egget har sluppet, og siden vi vet at sædceller kan leve inni deg en stund mens de venter på egget, så er det kanskje litt dumt å basere seg utelukkende på denne informasjonen. Derfor er det også andre metoder du kan bruke når du skal få oversikten.
Den sikreste av disse metodene, er å sjekke livmorsekretet. Jepp, du hørte riktig – du skal sjekke utfloden din! Kroppen din vil nemlig svært gjerne bli gravid, så den gjør alt hva den kan for at mannens små soldater skal kunne svømme så lett fram til Eggland som overhodet mulig. Derfor begynner den å produsere eggløsningsslim sånn omtrent når egget har tenkt å komme.
Rett etter mensen er utfloden gjerne tørr og sparsom, men når eggløsningsdagen nærmer seg, blir den sakte men sikkert våtere og rikere. Til slutt er den som eggehvitte i konsistens og farge, og hvis du er litt pinglete av deg når det kommer til slikt, kan du kanskje nøye deg med å se etter våte flekker i trusa eller litt ekstra slim på dopapiret etter at du har tørka deg. Er du derimot litt mer vågal og nysgjerrig, kan du vaske hendene godt, sette deg på huk, føre fingeren inn i skjeden og fiske frem litt sekret. Da har du også muligheten til å sjekke hvor strekkbar det er. Om du har litt på fingrene, skal du nemlig kunne strekke det mellom tommel og pekefinger før det sliter.
Mens du først er «der inne», kan du også sjekke hvordan ståa er med livmortappen. Det er straks litt vanskeligere, siden det er stor forskjell fra kvinne til kvinne hvordan denne vil oppføre seg gjennom syklusen. Hovedregelen er likevel at den vil være plassert høyt oppe i skjeden, være myk som leppene dine og litt åpen i midten hvis eggløsning er nær forestående. Om eggløsning er passert eller langt unna, vil den være hard som nesetippen din, sitte litt lenger ned og være helt lukket.
90% sikker
Disse tre tingene vil tilsammen kunne gi deg en god oversikt over syklusen din, og dette vil du kunne dra nytte av både om du vil ha flere barn eller om du leter etter en prevensjonsmetode som er fri for kunstige elementer. Det har seg nemlig sånn at sædceller kan leve inntil 5 døgn, mens egget er ute av spill 24 timer etter eggløsning. Med andre ord er det størst sjanse for å bli gravid de tre siste dagene før eggløsning, på selve eggløsningsdagen og dagen etter. Da er det enten bare å kjøre på, eller å bruke kondom for å hindre et ufrivillig stevnemøte mellom egg og sædcelle.
Selv ved uregelmessige sykluser kan denne metoden gi litt nødvendig innsikt, men om du er veldig uregelmessig må du være desto mer forsiktig dersom du ikke vil ha barn – da er nemlig feilmarginene litt større enn vanlig, og det kan være kjedelig å vente i tre uker før du kan ha «sikker sex».
Denne metoden sies å være 90% sikker om du er trofast mot den, og i tillegg til selve familieplanleggingsbiten gir den deg også god kunnskap om din egen kropp. Derfor vil du også lettere oppdage det dersom noe er galt, slik at du kan få bestilt deg en legetime og undersøkt det skikkelig før det kanskje blir et stort problem.