Produktutvikling for gründere 1 – Test din idé nå!

Har du en gründer i magen? Sitter du med en god idé til et produkt du gjerne vil lage, produsere og selge? Hvorfor ikke prøve å gjøre noe annet enn å drømme? Mange hjemmemammaer har nemlig konkrete drømmer de gjerne vil realisere, men mangler kanskje kunnskapen om hvordan man best går frem for å få ideen over til konkret virkelighet. Hjemmemamma.com har funnet en artikkel som kan hjelpe deg i gang:

Produktutvikling for gründere 1 – Test din idé nå!

Har du en ide til et nytt produkt? Ikke rug på den i mange år uten å gjøre noe med den. Test den mot virkeligheten! Det er gjort i løpet av noen få uker og det koster ikke all verdens å sjekke om idéen har livets rett, eller om du heller bør bli ferdig med den og bruke din tankekraft på andre mer givende idéer.

Uansett hvilket produkt det er og i hvilken bransje du er i, så finnes det noen enkle og velprøvde tips for hvordan du kan gå fram for å få testet ideen uten å bruke store summer i startfasen.

Behovsbeskrivelse

Det første du må gjøre er å beskrive din ide med noen ord, i en til to setninger. Skriv disse ned. Så beskriver du i en enkel setning hvilket behov produktet dekker. Dersom det er flere behov skriver du ned det viktigste.

Er det stor forskjell mellom din idé-beskrivelse og din behovsbeskrivelse? Hele vitsen med denne lille øvelsen er å gjøre deg bevisst over hva du har, det vil gjøre det lettere å ta de neste stegene.

Et eksempel: Produktidéen er en ny type trillebår som er ekstra smal og lang. Behovet er enkel transport av tyngre last i ulend terreng, eksempelvis til og fra hytta.

Din produktidé dekker et behov; men det finnes sannsynligvis andre produkter som dekker samme behov: Hva gjør din produktidé bedre enn de andre produktene som dekker samme behov? Kan det tenkes at det går an å utvikle en produktide som dekker behovet enda bedre enn de andre og din første idé?

Teknologien

Dersom din idé er en teknisk nyvinning bør du nå starte med å bygge en enkel prototype, en funksjonsmodell som demonstrerer effekten og virkemåten. Det finnes idag en rekke metoder for å lage modeller raskt og rimelig, som for eksempel rapid prototyping og 3d printing. Det går ut på å bruke en avansert prototypemaskin som lager modeller ved å bygge opp materiale lagvis inntil hele modellen er ferdig. Forutsetningen for å bruke disse maskinene er at det foreligger en 3D tegningsfil av delen.

Krever din idé ytterlige forskning fordi den baserer seg på anvendelse av nye materialer eller produksjons-prosesser? Lag enkle testoppsett og prøv det ut – eventuelt i samarbeid med bedrifter eller forskningsinstitutt. Gå først videre når du er sikker på at teknologien fungerer.

Inntektspotensialet

Sjekk hvem som kan være aktuelle for å selge ditt produkt. Besøk butikker eller firmaer som selger lignende produkter. Sjekk om de er interessert i nye idéer eller nye produkter uten å røpe noe. Bruk en fortrolighetsavtale i starten, når du treffer på noen som er seriøst interessert. Er du heldig treffer du en framtidig samarbeidspartner som kan støtte deg i den videre prosessen.

Når fortrolighetsavtalen er signert av begge parter, kan du fortelle mer om ideen og få verdifulle innspill tilbake. Jo flere tilbakemeldinger du får på denne måten jo bedre grunnlag har du for å vurdere det reelle behovet for ditt produkt i markedet, og dermed også ditt inntektspotensiale.

Du har nå vurdert din ide opp mot teknisk gjennomførbarhet og markedspotensiale. Har du fått svaret du er ut etter? Har din idé livets rett, eller er det til og med et Columbi-egg? De neste skritt vil være mer omfattende og omhandles i et eget kapitel.

Om forfatteren

Hans Kotthaus har 7års universitetsutdannelse innen Industrial Design fra Tyskland. Han har arbeidet med industridesign og produktutvikling siden 1985 og har utviklet en rekke kjente produkter. Han eier CCD AS – et selskap som hjelper gründere og etablerte bedrifter med produktdesign, prototypebygging og kommersialisering av innovative produkter. Han har flere styreverv og har i flere år holdt forelesninger innen produkt-utviklingsledelse ved Høyskolen i Stavanger – nå Universitet Stavanger. Mer info om produktutvikling for start-ups og prototyping finnes på http://www.ccd.no/index.htm

Artikkel Nettverk:
WebArtikler.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *