Si farvel til feriestresset!

Huset står på hodet. Koffertene står i passe snubleavstand på gulvet et sted. Ungene maser, du aner ikke lenger hvor noenting er og du har mest lyst til å avlyse hele ferien umiddelbart. Den ferien som skulle være en avkoblende og fin affære, har begynt å utvikle seg til et stressmonster uten like – og det før dere har passert postkassa! Men det behøver ikke være sånn. Du kan nemlig temme trollet og få orden på sakene uten å bli sinnsyk i prosessen. Du kan få en fin sommerferie, uten stress og mas og kaos. Stikkordet er bare «planlegging».

La oss nå gå ut i fra at du vet hvor dere skal og hvor lenge dere skal være der. Det er fortsatt noen dager til avreise. Du sitter der og utsetter ting, og tenker at du har god tid. Feil! Det har du ikke. Du har ikke direkte dårlig tid heller, men den tiden som er igjen skal du utnytte som best du kan. Det er bare å finne frem notatboka, brette opp armene og sette i gang.

Først tar du for deg det som tar lengst tid å fikse:

  • Hvis dere skal til utlandet, må du sjekke at alle har gyldige pass. Det er fort gjort å levere en søknad på politikammeret, men det tar noen dager før passet er på plass. Om ungene er bittesmå, må du antagelig også til fotograf for å få tatt et godkjent passfoto (for ja, selv babyer trenger et eget pass i disse dager).
  • Trenger du å søke om visum?
  • Hva med vaksiner?
  • Har alle familiemedlemmene nok eventuell medisin, eller bør du ordne med en ny resept for å fylle opp lageret?
  • Trenger du en attest fra legen for å få med deg medisinen over landegrensene?
  • Er reiseforsikringen i orden?
  • Har du Europeisk helsetrygdkort i orden?
  • Skal du være borte så lenge at du trenger å stoppe posten?
  • Har du noen til å fôre dyr, vanne planter og så videre mens du er borte? Har de oversikten, eller trenger du å lage en instruks?

Gjør de nødvendige avtalene og få det gjort, så er det ute av verden!

Før du setter nøkkelen i utgangsdøra, kan det også være en veldig god idé å sjekke at alt er slik du gjerne vil finne det når du kommer hjem igjen. Ingenting er verre enn å komme hjem til kaos, så begynn i god tid sånn at huset i alle fall ser noenlunde greit ut før dere reiser. Sett opp en sjekkliste over de tingene du ønsker å få gjort, og del det opp i passelige doser. Du behøver nemlig ikke å ta alt på en gang. På denne lista fører du også opp ting du MÅ ha i orden, som for eksempel:

  • Er søpla tømt?
  • Er varmtvannsberederen slått av?
  • Er alle ledninger dratt ut i tilfelle tordenvær (det er forferdelig kjedelig å komme hjem til en grilla TV)?
  • Hva med brannfaren? Er kaffetrakter og varmetepper skrudd av og avkobla?

Gå gjennom alle rom med penn og papir, og noter alle slike ting mens du står der og har det friskt i minnet. Det er slett ikke sikkert at du er like velbalansert i hodet ditt ti minutter før avreise, så det er best å gjøre det nå mens du ennå har god tid. Når den magiske dagen så endelig opprinner, tar du helt enkelt med deg denne lista på rundturen og haker av for ting etterhvert som de blir ordna. På den måten slipper du nemlig å måtte snu tre kilometer herfra for å sjekke at alt er OK.

Dernest planlegger du selve reisen. Hvis du skal ut og fly, lønner det seg alltid å sjekke hvordan det ligger an med bagasje på forhånd. Da vet du hva du har å forholde deg til når du pakker, sånn at du slipper å betale ekstragebyr for for mye bagasje den dagen du står der og er stressa nok fra før. En annen ting du bør vurdere, er om du skal ta med deg ungenes bakovervendte bilseter på tur. Ikke alle land er like oppdaterte som oss når det gjelder barns sikkerhet i bil, og de fleste utleieseter er forovervendte. Det koster ikke så mye ekstra, og er antagelig verdt det når alt kommer til alt.

Sørg også for å planlegge en liten buffer. Hvis det er noen mulighet for at du og din familie lander hjemme i Norge igjen midt på svarte natta, så kan det hende du vil takke deg selv for at du forhåndsbooket et rom på en lokal bed&breakfast og derfor slipper å tenke på busser, biler, køer, lang kjøring med trøtte barn og så videre.

Uansett om du flyr eller ei – uten mat og drikke, duger helt enkelt ikke turisten. Sørg derfor for at det finnes næringsrik mat å få tak i, og at den faktisk blir spist. Kanskje du vil bake opp et par poser med fylte horn å ha liggende i bilen? Det er perfekt nistemat, for osten blir ikke svett og pålegget faller ikke av. Ikke behøver de å smøres heller, og de er betraktelig billigere og sunnere enn pølse i brød fra Statoil! Sett det på lista di over ting du skal gjøre før du reiser, så glemmer du det ikke – kanskje dette vil være det som gjør at sikringen i topplokket ikke går når du har kjørt feil i rundkjøringa for femte gang. Og mens du er i gang: vurder om du skal ta med deg litt mat også. Det kan være godt med en pakke knekkebrød etter å ha sitti på en do i syden i noen dager.

Hva selve pakkinga angår, trenger du også en liste. På den skriver du ned alt du og familien muligens måtte trenge på turen. Dette vil selvsagt avhenge av hvor i verden dere skal, hvor lenge dere skal være borte og de enkelte familiemedlemmenes ulike behov, så ta deg god tid og skriv ned dette også. Et ark for far, et for mor, et for hvert barn og til sist en generell en for dere alle. Her skriver du ned ting som fotoapparat, myggservietter og andre ting dere vil trenge alle sammen. Hvis du begynner i god tid, har du masse tid til etterpåslengere på lista – du vet, disse åpenbare tingene som du av en eller annen grunn ukjent for menneskeheten bare ikke husker i farta. Da har du også tid nok til å sørge for at klærne du tenker å pakke ned faktisk er ferdig vaska og tørka, og du slipper å ha buksa di flagrende ut av baksetevinduet på vei til ferga.

Tenk også på tilgjengelighet. Det er rett og slett dumt hvis vindjakka til poden ligger nederst i den innerste kofferten om dere har tenkt å gå ut av bilen i blåsebortvær på deres ferd mot ferieparadiset. Har du andre ting som også burde være tilgjengelige, som førstehjelpsskrin eller en ekstra sutt til veslemor, så bør du ha det i håndbagasjen inne i bilen (eller flyet, båten eller toget). Her legger du også det du måtte trenge av pass, billetter, visum og andre papirer.

Bilen er et kapittel for seg, og trenger også en liten liste. Om dere skal bruke den mer enn noen få kilometer til flyplassen, trenger den nemlig en seriøs overhaling. Sørg for alle gode makters skyld at det er nok olje, vann og bensin, og rydd den godt. En tom colaflaske vil veie skremmende 16 kg om den kommer susende mot hodet til babyen din i en kræsj, så det er best å få den ut sammen med andre potensielt dødelige løse objekter.

Vel. Så langt, så greit. Alt er pakka og klart, huset har bedret sine sjanser for å faktisk stå der når dere kommer hjem igjen, og bilen er kvalitetssikra og trygg. Der ligger det også mat lett tilgjengelig så ingen topplokk går tapt på veien, og alle har det de trenger. Nå er det faktisk bare en eneste ting igjen, og den er slett ikke til å kimse av. Jeg vil tilogmed påstå at mangelen på denne har gjort mang en ferie minneverdig på en ikke-så-koselig måte opp gjennom tidene, og det bør være obligatorisk å ha det i orden. Hva jeg snakker om? Veibeskrivelsen! Løp inn på gulesider.no umiddelbart, tast inn avreisested og ankomststed, og print det ut med en eneste gang – før du pr omgående løper ut i bilen og legger det i hanskerommet, klar til å avverge den fullkomne feriekrisen.

Der har du det. Du har nå kontrollen på følgende:

  • Ting som tar lang tid å fikse (pass, vaksiner etc)
  • Huset
  • Selve reisen
  • Bagasjen (en liste for hvert familiemedlem, og en generell liste over ting som fotoapparat, solkrem og andre felles ting)
  • Bilen

Om du bruker disse listene, ser det rimelig lyst ut for ferien og din mentale balanse. Husk å puste mellom slaga og senk skuldrene dine godt. Ferien er nemlig designet for å gi deg en liten pause, ikke for å slite ut en allerede hardt arbeidende hjemmemamma. Slapp av og kos deg, det har du ærlig fortjent!

God tur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *