Slik feirer du en grønn jul!
Visste du at julens opprinnelse er naturbasert? I tusenvis av år har mennesker feiret naturens syklus og skiftninger, og julen er opprinnelig en feiring av at solen snur. Vintersolverv er jo nettopp den lengste, mørkeste natten av dem alle – og solsnu markerer at heretter kan det bare gå en eneste vei: dagene blir igjen lengre. Lyset vender tilbake til jorden og til oss. Naturen vekkes sakte, men sikkert, til live igjen. Det er sannelig verdt å feire!
Samtidig er det dessverre sånn at det som en gang var feiring av naturen, faktisk har blitt den høytiden som skader den mer enn alle de andre gjør til sammen. Ta et øyeblikk og reflekter litt over det: Du kjøper mer enn du kanskje egentlig trenger. Fabrikkene må produsere mer, og forurense mer. Butikkhyllene fylles opp av ikke-nedbrytbart materiale som skal havne under noens tre, pakket inn i plastemballasje og til sist julepapir som brenner dårlig og avgir gasser som kanskje ikke er like heldige. Vi frotser rett og slett, og forbruker ekstremt mye i disse dager.
Men det må ikke være sånn.
Det er fullt mulig å feire jul og ha respekt og omtanke for naturen likevel! Alt du behøver å gjøre, er å tenke litt over handlingene dine og hvordan du heller kan skrive om familietradisjonene og feiringen som helhet slik at julen faktisk blir bærekraftig og naturvennlig, istedenfor å forbli en destruktiv affære for miljø så vel som lommebok.
Det første og mest åpenbare er selve julegavebudsjettet. Alle vet at en personlig gave med mening er mye mer verdt enn en tilfeldig valgt gave med priser i tusenkronersklassen, og en gaves verdi har faktisk ingenting med penger å gjøre. Snarere tvert i mot. I tidligere år, hvor undertegnede var en single studine med tilvarende lavt budsjett, har jeg gitt bort gaver som senere skulle vise seg å være dem familien min husker best og har blitt mest glad for. Søsteren min fikk en gang et hjemmeheklet sjal, og da det gikk opp for henne at jeg faktisk hadde laget det til henne, fikk hun tårer i øynene. Pappa snakker fortsatt om det året jeg ga ham og mamma en kalender med alle familiens viktige datoer skrevet opp i. Litt omtanke varer lenge i juletiden!
Det er mye du kan lage selv. Du kan bake, lage sylteagurker eller kakaomiks om du er huslig innrettet, og om du kan hekle og strikke, så gir det også uante muligheter. Du kan lage lysestaker av Norgesglass, du kan skjære ut barneleker i tre om du har en snekker i magen, og du kan lage vakre malerier om du er kunstnerisk anlagt. Du kan sy barneleker, eller du kan til og med lage lekeleire og gi bort til familiens barn – de vil helt sikkert bli overbegeistret!
Gavene dine vil få et nostalgisk, koselig preg om du hopper julebukk over glorete glans og heller går for gråpapir og hyssing. Om du synes det blir for grått og trist, kan du eller ungene male eller tegne på papiret før dere pakker inn. Dette vil gi julegavene et enda mer personlig og originalt preg. Gavelapper kan du også lage selv, med litt papp, litt hyssing og kanskje et glansbilde eller to om du ikke føler deg stå nok på tegnelabben til å virkelig la kreativiteten få fritt utløp.
Julekort er alltid hyggelige, men du kan også fint lage disse selv. Eller du kan velge å sende dem på e-post, sånn at de ikke vil belaste miljøet i form av ressursene det krever å frakte dem fra A til B.
Hva julepynt angår, er det også mye å hente. Jeg så et tips på YouTube i går som jeg tenkte jeg gjerne ville dele med dere. Det handler om å gjøre juledekorasjonene personlige og la dem fortelle en historie om familien, istedenfor bare å henge opp en hvilken som helst plastikkbit. Dessuten viser de deg hvordan du kan pakke inn julegavene i tøy istedenfor papir som bare kastes etterpå likevel.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EeNJh2RonZM]
Andre ting du kan gjøre, er å sy gaveposer av stoff og slippe unna papirsøplehaugen på det viset. Gaveposene kan nemlig brukes til både oppbevaring og skittentøy om så er, og de kan helt garantert brukes igjen til neste år! Mothering Magazine har i denne utgaven en stor reportasje på ikke mindre enn 10 sider som kun handler om en bærekraftig julefeiring. Der står det blant annet å lese at noen kvinner har laget en tradisjon på å gå sammen en dag før jul og sy slike poser i forskjellige størrelser, med håp om at de skal brukes igjen år etter år etter år. Ubleket bomullslerret vil gjøre seg helt fint, og det koster ikke mer enn 19 kroner meteren hos Stoff & Stil! Kanskje dette er året hvor du starter en helt ny familietradisjon?
En av de andre tipsene jeg virkelig falt for, er å klippe ut bilder av både avdøde og levende familiemedlemmer og lime dem på gamle skrukorker. Så driller du bare et hull i randen, trer gjennom en garntråd, og henger dem på juletreet. Hvilken vakker måte å huske sine familiemedlemmer på, og bygge familietradisjoner over generasjoner!
Tørkede sitron- og appelsinskiver gjør seg også fint som juletrepynt, og er et fint symbol på at solen nå har begynt på sin vei tilbake. Du kan også bruke skallet til å lage små girlandere med, om du klarer å skrelle det i spiraler.
Hva lysene angår er jo de nesten obligatoriske i julefeiringen, men hva med å gå en litt mer miljøvennlig vei i år? Green Eco-Mom har skrevet om hvordan og hvor du kan ordne fine bivokslys. Renere naturmateriale enn dette finner du ikke, og du slipper dessuten avgassene som vanlige, fabrikkproduserte stearinlys gir.
Kos deg i jula. Nyt feiringen. Og send gode tanker til naturen neste gang du betrakter ditt nydelige, eviggrønne juletre. Du vet, det er det eviggrønne symbolet på at naturen aldri dør. Aldri helt.