Ting å tenke på hvis du vurderer MLM

Du har sikkert sett dem overalt. «Tjen penger hjemmefra!» sier de med store bokstaver og begeistrede utropstegn. «Skaff din egen inntekt!» – «Jobb hjemmefra og vær din egen sjef!». For mange av oss kan det kanskje være nettopp dette vi leter etter for å spe på med litt kroner i kassa, slik at vi lettere kan være hjemme med våre barn på dagtid, og mange har nok tjent gode penger på det også. Men det gjelder å være smart og ikke la seg rive med av en overbegeistret selger der og da, og holde tunga rett i munnen når det store valget skal tas. Her har du noen tips som kan redde deg fra de verste fallgruvene.

Vær deg selv

Hele salgsargumentet ditt er DEG, og cluet er å fremstå som ekte, genuin og sann når du markedsfører produktene dine. Derfor kan du bare glemme å gjøre suksess innen noe du ikke bryr deg om i det hele tatt. Hvis du derimot finner noe du er oppriktig engasjert i, stiller saken seg annerledes. Er du lidenskapelig interessert i kosthold og ernæring, kan du trygt gå for for eksempel Herbalife. Er kosmetikk og egenpleie mer din greie, burde du gå for Oriflame eller LR isteden – og hvis du er en racer på å holde det i orden på kjøkkenet, vil du antagelig trives best med Tupperware.

En ting kommer du ikke bortifra i det hele tatt. Du må ha en selger i magen. Du må like mennesker. Føler du deg innerst inne ukomfortabel med å anbefale produkter til andre, bør du droppe det med en gang. Det samme gjelder hvis du innerst inne ikke liker å snakke med folk – de fleste MLM-jobber krever nemlig at du holder kundene dine gode og varme, og det betyr at du må pleie kontakter titt og ofte.

Les den lille skriften

Mange av disse MLM-selskapene har snodige regler de ikke informerer deg om på første møte, så du bør be om å få lese regelverket FØR du sitter der med startpakken din og tenker «hva nå?». Finn ut hva du har lov til eller ikke – det er nemlig forferdelig kjedelig å oppdage at du ikke kan markedsføre på internet hvis det er nettopp der hoveddelen av kontaktene dine befinner seg, eller å glede deg til å være din egen sjef hvis det faktisk viser seg at du ikke får lov til å endre verken utsalgspriser eller sette sammen egne pakketilbud. Prøv å tenke gjennom hvordan du vil gjøre denne jobben på forhånd, og les all den lille skriften for å se om det finnes store hindringer her. Hvis det gjør det, bør du revurdere.

Sørg også for å få en full oversikt over hva som vil kreves av investeringer. Mange har bare en enkel startpakke, mens noen krever at du faktisk abonnerer på dine egne varer gjennom hele din karriere hos dem. Andre igjen krever at du selv holder vertinnegaver og eventuelt reklamemateriell, og dette vil spise av din egen fortjeneste.

Finn en god upline

Det mennesket som verver deg, bør være en du kan stole på. Vedkommende skal være der for deg hvis og når du trenger veiledning, og kanskje sparke deg litt bak om du trenger et tupp i rævva – men uten å mase eller presse deg inn i noe du ikke hadde tenkt. Han eller hun bør også fortelle deg sannheten om både inntektsmuligheter og produkter, og ikke utelukkende være selger til fingerspissene. Dessuten bør uplinen din være kunnskapsrik på sitt felt – ikke bare hva regelverk og arbeidsmetoder angår, men også produktene i seg selv. Vedkommende bør kunne gi deg gode og ærlige svar på hva du enn måtte lure på, uten å gå rundt grøten og være altfor diplomatisk.

Vær også skeptisk dersom vedkommende på det sterkeste og til stadighet oppfordrer deg til å bruke samtlige produkter selv. Ja, det er et poeng at du selv bør få produkterfaring – men da vil du sannsynligvis ende opp med å bruke mye mer enn hva du selv tjener akkurat nå. Resultatet av et slikt stunt for tidlig i MLM-karrieren, er kun en fornøyd upline som sitter igjen med prosentene av ditt kjøp og et smil om munnen. Du blir i alle fall ikke noe rikere av det.

Gå mot strømmen

Hvis venninnen din blir MLM-selger og gjerne vil verve deg også, så tenk deg om to ganger før du svarer ja. Det er klart det ville vært morsomt å jobbe sammen – men om du gjør det, så vil du ødelegge markedet for dere begge. Mange nettverk har nemlig stupt og sjøldaua av selgertetthet alene, så du bør rett og slett tenke litt nytt og finne ut hvilket selskap som ikke allerede er overrepresentert i din by og omgangskrets. Kanskje du og venninnen din faktisk kan jobbe side om side og holde party sammen? Dere kan jo kanskje sette opp et pakketilbud med produkter fra dere begge, og på den måten gjøre noe unikt for dere to? Igjen: les den lille skriften i kontrakten, og finn ut om dette er tillatt eller ei før dere legger store planer.

Går vinninga opp i spinninga?

La oss si du har fått en avtale om et homeparty (eller en produktdemonstrasjon, som de liker å kalle det). Der omsetter du varer for noen tusenlapper, og kan putte en viss prosent av disse i din egen lomme, glad og fornøyd med kveldens innsats. Men vent nå litt – regnestykket er nemlig ikke ferdig der! Det er nemlig nå du skal trekke fra utgifter til de telefonene du eventuelt måtte ta for å gjøre denne avtalen, bensinpengene til og fra vertinnen og til posthuset for å hente varene, og eventuelle vertinnegaver du måtte kjøpe selv. Hvordan ser regnestykket ut nå? Går du i minus, burde varsellampene blinke og få deg til å revurdere arbeidsmetoden din. Det er mye mulig det vil ta seg opp etterhvert som du får opparbeidet deg en kundekrets, men hvor lenge klarer du (og familien din) og gå i minus? Er det mulig å gjøre dette på en mindre kostbar måte?

Venner vs. penger

Denne problemstillingen er ikke ukjent for MLM, og mange broer har blitt brent i salgsstatistikkens navn. Halvparten av poenget er jo å selge produkter til din omgangskrets, og den andre halvparten er å verve omgangskretsen til å gjøre det samme som deg. Over deg sitter kanskje en upline som kanskje er svært interessert i å tjene penger, men vær forsiktig. Det er ikke meningen at du skal selge vennene dine, så ikke mas, press eller engang forvent at de skal la seg verve. Kanskje er det tilogmed best å la venner og familie være nettopp det, og ikke kollegaer.

4 kommentarer

  • Audun

    Flott artikkel dette, med mye god veiledning!

    Det kan også være lurt å lese en bok eller to om mlm, men husk at du ikke trenger å følge boken slavisk. Du kan lese 2 til 3 gode bøker og plukke opp det som du tror kan fungere for deg, resten forkaster du.

    Mange går i fellen og kjøper bok etter bok uten å komme noen vei, og det hjelper heller ikke at de skryter av hvor mange bøker de har lest om emnet. Og det er det siste din potensielle «kunde» ønsker en avhandling om, så husk å ta inn den viktigste informasjonen og tilpass den til ditt eget formål.

    Et veldig godt tips til en flott bok om kommunikasjon som tar opp mye de færreste tenker over er «How To Sell Network Marketing Without Fear, Anxiety or Losing Your Friends!». Boken finner du her: http://www.naturalselling.com

  • Nienna

    Takk for gode tips!

    Det er alltid smart å lese seg opp om et emne, gjerne fra flere forskjellige for å få et bredere perspektiv på ting. Men det er ikke nødvendig å blakke seg helt på bøker heller, det kan nemlig godt være man kan få billige, brukte bøker på http://www.ebay.no for eksempel!

  • Sølvi

    Veldig flott innlegg om direktesalg, MLM eller nettverksmarkedsføring.
    Godt, nyansert og objektivt skrevet. 🙂

    Vil bare nevne at det finnes flere måter selge på enn å hive seg rundt på familie og venner.
    For noen er faktisk venner og familie det vanskeligste å selge til. Og oppnår større suksess å gå ut i «ukjent farvann» der man kan oppleve at de setter større pris på det man gjør.

    Det finnes også andre måter å selge på, og man trenger ikke være en «selger» for å gjøre noen glad, eller å tilby noen produkter.

    At man trenger å være entusiastisk er helt klart en fordel. Og det blir man gjerne dersom man finner produkter man trives med, og som man har tro på.

    Men det finnes historier som forteller at de mest generte mennesker til slutt står foran store forsamlinger og holder foredrag om salg, pga sin egen suksess. De var den stilleste jenta bakerst i rommet som aldri turde si noe.
    Så dette er en arbeidsform som også lærer mennesker mange gode egenskaper, og man utvikler seg på mange forskjellige fronter.
    Man kan lære seg å snakke i en mikrofon selv om man har mikrofonskrekk. Man kan til og med lære seg å synge i den! 😀

    Ellers vil jeg nevne at det er forskjellige planer, avtaler og bonusordninger innenfor de forskjellige selskapene.
    Så bruk god tid og finn det selskapet som har de beste avtalene for deg.

    Og det er veldig viktig som du sier, å sjekke ut mulighetene i selskapene, eller mangel på muligheter. Hva som kan låse elle drepe din kreativitet og utfoldelse, utfra om det ligger forpliktelser der eller for mange forbud som virker demotiverende på deg.

    God blogging! 😀

    Hilsen
    Sølvi
    makeup-artist, kursholder og distributør

  • Sølvi

    Veldig flott innlegg om direktesalg, MLM eller nettverksmarkedsføring.
    Godt, nyansert og objektivt skrevet. 🙂

    Vil bare nevne at det finnes flere måter selge på enn å hive seg rundt på familie og venner.
    For noen er faktisk venner og familie det vanskeligste å selge til. Og oppnår større suksess å gå ut i «ukjent farvann» der man kan oppleve at de setter større pris på det man gjør.

    Det finnes også andre måter å selge på, og man trenger ikke være en «selger» for å gjøre noen glad, eller å tilby noen produkter.

    At man trenger å være entusiastisk er helt klart en fordel. Og det blir man gjerne dersom man finner produkter man trives med, og som man har tro på.

    Men det finnes historier som forteller at de mest generte mennesker til slutt står foran store forsamlinger og holder foredrag om salg, pga sin egen suksess. De var den stilleste jenta bakerst i rommet som aldri turde si noe.
    Så dette er en arbeidsform som også lærer mennesker mange gode egenskaper, og man utvikler seg på mange forskjellige fronter.
    Man kan lære seg å snakke i en mikrofon selv om man har mikrofonskrekk. Man kan til og med lære seg å synge i den! 😀

    Ellers vil jeg nevne at det er forskjellige planer, avtaler og bonusordninger innenfor de forskjellige selskapene.
    Så bruk god tid og finn det selskapet som har de beste avtalene for deg.

    Og det er veldig viktig som du sier, å sjekke ut mulighetene i selskapene, eller mangel på muligheter. Hva som kan låse elle drepe din kreativitet og utfoldelse, utfra om det ligger forpliktelser der eller for mange forbud som virker demotiverende på deg.

    God blogging! 😀

    Hilsen
    Sølvi
    makeup-artist, kursholder og distributør