Tips mot søskensjalusi

Inneholder annonselinker.

Magen vokser, storesøster klapper deg på magen og ser ut som hun gleder seg veldig til den lille babyen kommer ut. Alt ser bra ut, og du tenker at dette kommer sikkert til å gå helt strålende. Men plutselig slår Virkeligheten til, hun skjønner at babyen har kommet for å bli – og at det ikke går an å legge den i lekekassa sammen med de andre lekene når hun er ferdig med å leke storesøster. Søskensjalusien er et faktum. Hva gjør du?

Første bud: Forebygg

Det er viktig å snakke med barna om ting som skal skje, slik at de får en anledning til å forberede seg. Det er ikke alltid like greit å kunne forestille seg hva i all verden en ny, liten baby egentlig innebærer, og selv om man aldri kan vite det helt før man er der, så kan man snakke med storesøster eller -bror om hvordan man kanskje tror det blir. Kanskje babyen liker å sove masse? Men kanskje den liker å kikke på bildet på veggen og kose seg i vugga si? Kanskje den har litt vondt i kroppen sin etter at den kom ut av magen til mamma (for det er jo littegranne trangt akkurat der, ikke sant..?), sånn at den kommer til å gråte litt og trenge litt trøst frem til den har det bedre? Men den kommer helt sikkert til å bli kjempeglad for at den har fått så fin en storesøster eller -bror!

Tenk også på hva en storesøskenrolle kan komme til å innebære – vil du gjerne at noen kan hjelpe deg litt med å hente en gulpeklut eller gi babyen tåteflaske, så si det! Gjør det så konkret du kan, slik at ungene klarer å se det for seg så klart som mulig. Da vet de hva som forventes av dem når dagen har kommet.

Åpne kommunikasjonen

Men det er også viktig å snakke om følelsene som kan komme. Du kommer sikkert til å være litt sliten, og det kan det jo være greit å forberede ungene på. Kanskje de kommer til å være litt lei seg noen ganger fordi mamma ikke kan ha alle sammen på fanget når babyen skal ha pupp? Kanskje må de vente med å gå på tur også noen ganger, hvis babyen har bæsjet akkurat da, og kanskje de vil føle at mamma ikke har så mye tid til dem som før lenger. Alt dette går det an å snakke om på forhånd – da åpner du nemlig kommunikasjonen, slik at det kan bli lettere å si «husker du da vi snakket om at du kanskje blir litt lei deg noen ganger, selv om du er veldig glad i babyen?» når og hvis den dagen kommer.

Det finnes også barnebøker som handler om å få en ny baby. Disse kan være et godt utgangspunkt når du skal snakke med ungene dine, og det å lese bøker sammen er en fin måte å både få det akkurat så mye på avstand at det ikke blir så vanskelig å snakke om (verken for deg eller ungene). Boken Babyen av Agnes Wandewiele kan være en god start. Denne viser hva som skjer når mamma blir gravid, hvordan babyen vokser og hva det kan bety å være storesøster eller -bror.

Ikke glem de som allerede er der!

En vanlig feil er å glemme at det finnes noen andre enn foreldre og ny baby når det skal gratuleres og feires. De voksne får blomster og den minste får barselgaver og noe voldsomt mye oppmerksomhet noen ganger, men ikke glem at det er noen midt i mellom der som inntil for kort tid siden var det naturlige midtpunktet!

Den første som bør gratuleres, er faktisk den som ikke lenger er minst. Kommenter hvor heldig hun er som har blitt storesøster til en sånn fin, liten baby som dere har fått, og sørg for å informere venner og familie om hvordan dere har tenkt å løse det. Kanskje storebror kan være med på å pakke opp pakkene og bestemme hvem babyen skal ha og hvem som skal være hans storebrorgave? Desto mer de store ungene blir tatt på alvor og regnet med, desto bedre er det. La dem være med på å ta avgjørelser som gjelder både dem og babyen, og la dem få lov til å være litt store!

Sett av storesøskentid

Til tross for at de er storesøsken, er de fortsatt små innerst inne. En ny baby krever mye tid, energi og kroppskontakt, og sånn skal det også være. Men det er viktig akkurat nå at du klarer å sette av litt spesiell storesøskentid alene sammen med de andre ungene også – tross alt har hele oppveksten til nå vært storesøskentid for ungen din hvis du bare har én, og det kan godt være det blir en litt hard overgang å gå fra alt til ingenting over natta. La pappa ta babyen mens du krabber opp i sofaen med den store ungen din og en bok, eller sørg for at pappa tar med seg storebror ut for å leke bare med ham. Ingenting er som å slippe å kjempe om oppmerksomheten en liten stund.

Hverdagstips

Det er urettferdig å behandle alle likt. Du har nå minst to forskjellige barn med forskjellige behov alt etter alder, utvikling og temperament. Dette må du ta med i betraktningen, for det er ikke alltid like smart å dele likt. Noen trenger mer av noe, mens andre trenger mindre, og det er din oppgave å finne denne balansen.

Sørg også for at du ordlegger deg positivt. Setninger som «ikke slå lillebror» vil bare gi storebror et mentalt bilde av seg selv som slår. Forklar ham heller hva du ønsker at han skal gjøre, og ikke legg så mye vekt på det negative. Dersom du holder det så positivt som mulig (det er nemlig få som er noe mer enn mennesker av oss!), er sjansen stor for at hverdagen blir positiv også.

Det er også veldig fint om du klarer å være i forkant sånn at du kan forhindre og forebygge isteden for å kjefte og bedrive skademinimering. For eksempel er det en kjent sak at slitne barn gjerne blir mer grinete enn vanlig, så hvis du klarer å plukke opp sinnataggen din før hun eksploderer på lillesøster, og ta deg tid til å lese en liten bok bare sammen med henne i forkant, så vil du antagelig ha reddet situasjonen. Det er du som kjenner ungene dine best, så det kan lønne seg å tenke gjennom slike ting på forhånd. Da er du parat til å hoppe inn med supermammakostymet før noen i det hele tatt skjønner hva som er i ferd med å skje.

Det viktigste

En klok mann har sagt at dersom behovet er dekket, så vil det gå vekk. Det kan kanskje virke logisk å tenke at du må venne blivende storesøsken av med både det ene og det andre for å gi dem en myk overgang, men dette vil sannsynligvis bare gjøre alt mye verre. La dem få alt de trenger av tid, kos og kroppskontakt sånn at de fylles opp med trygghet og mammakos i god tid før babyen kommer. Ja, det betyr kanskje at dere trenger å samsove en stund hvis dagene ikke er lange nok, og det betyr kanskje at du må prioritere litt annerledes en stund selv om du helst vil være alene med din stadig mer omfangsrike mage. Men du vil antagelig være deg selv evig takknemlig for å lagt inn den ekstra lille innsatsen når dagen kommer allikevel.

Det er nemlig ikke så vanskelig å dele når man har fått nok, og samtidig er helt trygg på at det er mer der det kom fra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *